Conform unui acord semnat luni, începând din trimestrul patru şi timp de trei ani, France Telecom şi Deutsche Telekom vor cumpăra în comun echipamente, servicii şi infrastructură. În acest fel, France Telecom va face economii anuale de aproximativ 900 milioane de euro, iar Deutsche Telekom va realiza economii anuale de peste 400 milioane de euro.

Acordul trebuie supus aprobării consiliilor de administraţie ale celor două grupuri şi autorităţilor de reglementare din domeniul concurenţei. Societatea mixtă va fi deţinută în proporţii egale şi va fi compusă din salariaţii responsabili de achiziţii de la cele două firme. În plus, compania va avea două sedii: la Paris şi Bonn.

Acordul definitiv urmează să fie semnat în scurt timp pentru a permite intrarea în funcţiune a noii filiale în trimestrul patru al acestui an.

Această operaţiune se înscrie în cadrul discuţiilor de colaborare dintre cele două mari companii europene de telecomunicaţii, care recent au anunţat fuziunea filialelor lor din Marea Britanie şi punerea în comun a reţelelor lor din Polonia.

Atât Deutsche Telekom cât şi France Telecom au operaţiuni în România. În 2008, Deutsche Telekom AG a cheltuit 3,8 miliarde de euro pentru a prelua un pachet de 30% din acţiunile OTE. Hellenic Telecommunications Organization SA, OTE Group, deţine 54,01% din Romtelecom. Tot pe piaţa din România, France Telecom este prezentă prin intermediul Orange România, liderul pieţei de telefonie mobilă atât după veniturile (973 milioane euro) şi numărul de clienţi (10,4 milioane) din 2010.
SURSA: Agerpres