Cea mai mare bancă din Europa, Deutsche Bank, se pregăteşte să-şi închidă toate operaţiunile din Rusia, cu excepţia serviciilor de tranzacţii bancare, au declarat astăzi pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul. Este foarte probabil ca grupul bancar german să-şi închidă 90% din activităţile de pe piaţa rusă, rămânând doar cu divizia Global Transaction Banking, susţin sursele.

La sfârşitul săptămânii, Deutsche Bank a anunţat că preşedintele subsidiarei sale din Rusia va părăsi Moscova pentru Germania. Plecarea vine pe fondul investigaţiilor lansate la sediul din Moscova de către Deutsche Bank şi Departamentul Justiţiei din SUA. Un purtător de cuvânt al Deutsche Bank a refuzat să comenteze planurile băncii referitoare la Rusia.

Deutsche Bank a anunţat recent că-şi va reduce costurile anuale cu 3,5 miliarde euro şi se va retrage din mai multe ţări în care operează în prezent, în ideea de a-şi creşte profitabilitatea. De asemenea, în cadrul unui program de restructurare programat până în 2020, a cărui implementare va costa 3,7 miliarde de euro, grupul Deutsche Bank intenţionează să reducă activele băncii sale de investiţii cu 200 miliarde de euro şi să închidă 200 dintre cele aproximativ 730 de sucursale. Deutsche Bank operează în prezent în circa 70 de ţări din întreaga lume şi în primul trimestru al acestui an a realizat un profit net de 544 milioane de euro, jumătate faţă de profitul de 1,1 miliarde de euro în perioada similară a anului trecut, după ce, luna trecută, a plătit o amendă record de 2,5 miliarde de dolari pentru manipularea dobânzilor Euribor şi Libor în perioada 2005 – 2009.

Sursa: AGERPRES