Relaţiile Canada-Arabia Saudită continuă să se deterioreze, după ce Chrystia Freeland, ministrul canadian de Externe a anunțat că autoritățile de la Ottawa sunt decise să nu renunţe la solicitările privind drepturile omului.

Tensiunile diplomatice între cele două țări au fost declanșate după ce Canada a exprimat preocuparea cu privire la ultimele arestări în rândul „activiștilor pentru drepturile omului”, solicitând autoritățile saudite să elibereze persoanele reținute.

În replică, Ministerul saudit de Externe a reproșat Canadei că se amestecă în afacerile sale interne, cerând ambasadorului canadian să părăsească Arabia Saudită în 24 de ore și retrăgând propriul ambasador de la Ottawa. 
Suplimentar, Arabia Saudită a decis să retragă toți studenții aflați în Canada, urmând să fie transferați în Marea Britanie și Australia, în condițiile în care țara saudită este o importantă sursă de studenți pentru canadieni. Mai mult, guvernul saudit a decis să blocheze noile schimburi comercial-investiționale bilaterale, simultan cu suspendarea curselor aeriene spre Canada.

SURSA: Radio China