Detectoare de fum și monoxid de carbon, distribuite gratuit în Alba

Într-un efort de a îmbunătăți siguranța locuințelor, 500 de detectoare de fum și monoxid de carbon vor fi distribuite gratuit în 15 comune din județul Alba, a anunțat luni șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Alba, Ovidiu Costea.

Județul Alba se numără printre cele 20 de județe selectate pentru inițierea acestui program de distribuire a detectorilor, cu scopul de a preveni tragediile legate de incendii și intoxicații cu monoxid de carbon în locuințele particulare.

„Judeţul Alba a fost selecţionat, împreună cu alte 19 judeţe, pentru iniţierea demersurilor de instalare, cu titlu gratuit, a unui număr de 375 de detectoare de fum şi 125 de detectoare de monoxid de carbon, în locuinţe particulare din judeţ”, a spus Ovidiu Costea, într-o şedinţă desfăşurată la sediul Instituţiei Prefectului.

Localitățile care vor beneficia de aceste dispozitive vitale includ Arieșeni, Bistra, Horea, Vadu Moților, Ocoliș, Noșlac, Fărău, Jidvei, Mihalț, Râmeț, Întregalde, Ighiu, Șugag și Vințu de Jos. Criteriile pentru selectarea acestor comune au fost stabilite în urma unei analize a datelor statistice privind intervențiile la incendii.

detector detectoare de fum
Detectoare de fum / SURSA FOTO: Dreamstime

Montarea detectoarelor se va face doar cu acordul proprietarilor

Costea a subliniat că montarea detectorilor va fi realizată doar cu acordul proprietarilor, iar în perioada următoare se va identifica locuințele potrivite pentru instalare împreună cu autoritățile locale.

Utilizarea acestor detectoare de fum și monoxid de carbon contribuie la avertizarea timpurie a persoanelor în cazul unor situații de urgență, precum incendii sau acumularea de monoxid de carbon în spațiile de locuit.

Șeful ISU Alba a evidențiat importanța acestor dispozitive printr-un exemplu recent, menționând un incendiu produs în vestiarul stadionului din Alba Iulia.

„Degajarea mare de fum a făcut să pornească imediat acest sistem care era montat, de detectare-semnalizare. A avertizat optic, dar mai ales acustic cei 15 sportivi care erau cazaţi în hotel. (…). Datorită acestui sistem de detectare-avertizare în caz de incendiu, aceste persoane au fost efectiv trezite din somn şi au fost salvate”, a spus şeful ISU Alba.

Această campanie de distribuire a detectorilor este desfășurată în întreaga țară în cadrul inițiativei „Detector pentru viață”, având sprijinul E.On și Delgaz Grid, și are ca scop montarea a 10.000 de astfel de detectoare, informând totodată populația despre importanța acestor dispozitive pentru siguranța locuințelor.