Una dintre cele mai frecvente greșeli ale șoferilor, mai ales în Capitală și care poate avea consecințe serioase, este aceea că nu acordă prioritatea pietonilor la trecerile de pietoni.

Greșelile în acest sens pot avea consecințe grave, inclusiv pierderea permisului de conducere. Este responsabilitatea fiecărui șofer să fie conștient de aceste reguli și să le respecte pentru siguranța tuturor participanților la trafic.

Legislația rutieră este clară privind prioritatea pietonilor

Atunci când un pieton traversează o trecere de pietoni situată pe un drum cu două sau mai multe benzi și două sensuri, șoferii sunt obligați să le acorde prioritate celor aflați pe sensul lor de mers.

Această obligație este valabilă numai în cazul în care pietonul se află pe sensul de mers al conducătorului auto. În cazul în care nu acordă prioritate pot fi sancționați drastic.

Potrivit Codului Rutier, neacordarea priorității pietonilor la trecerile de pietoni este considerată o contravenție și se sancționează cu amendă și cu suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile.

„Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni (de la 6 la 8 puncte-amendă) și cu aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile săvârșirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a următoarelor fapte:

(…) Neacordarea priorității de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentara a drumului public prin locurile special amenajate și semnalizate, aflați pe sensul de deplasare a autovehiculului, tractorului agricol sau forestier ori tramvaiului”, arată Codul Rutier.

Șoferii trebuie să reducă viteza la trecerile de pietoni

În plus, se menționează faptul că șoferul este obligat să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara localităţilor în apropierea trecerilor pentru pietoni nesemaforizate, semnalizate prin indicatoare şi marcaje, când drumul public are cel mult o bandă pe sens, iar pietonii aflaţi pe trotuar, în imediată apropiere a părţii carosabile, intenţionează să se angajeze în traversare.

Aceste reguli sunt concepute pentru a asigura siguranța pietonilor și pentru a facilita traversarea lor în condiții de siguranță. Cu toate acestea, mulți șoferi aleg să ignore de multe ori aceste reguli și pot fi sancționați.

Cunoașterea și respectarea regulilor de circulație, inclusiv acordarea priorității pietonilor la trecerile de pietoni, sunt esențiale pentru siguranța rutieră și pentru evitarea sancțiunilor.