În noaptea de 2 spre 3 septembrie, în urma unui atac terorist al talibanilor, clădirea misiunii diplomatice a României la Kabul a fost distrusă și un angajat romând a murit. Un fost militar, angajat al companiei ce proteja zona respectivă mărturisește pentru Digi24 că românul a murit „cu degetul pe trăgaci” și a împiedicat avansul talibanilor, reducând astfel numărul victimelor.

„Motivul pentru care s-a oprit în locul respectiv a fost datorită băiatului care a acționat într-un mod mai mult decât profesionist și a dus mașina in față și probabil s-au concentrat toți pe mașina respectivă. A murit ca un erou și ca un luptător și a murit cu degetul pe trăgaci, așa cum ar trebui să facă oricare dintre ei”, a spus acesta.

Românul a fost adus marți în țară într-un sicriu cu onoruri militare.

„A durat destul de mult schimbul de focuri, a durat mult pentru că era incertitudinea… nu se știa câți atacatori sunt, unde sunt, ce fac. Au avut un plan destul de bine pus la punct. Au incendiat o clădire, au despărțit practic campul în două”, a mai spus fostul militar.

Toată lupta a luat sfârșit abia spre dimineață când ultimul taliban a fost ucis.

„Acel ultim taliban, la fel ca și alții, au fost toți dopati. Era rănit, probabil avea flash-uri, se mai trezea din când în când până în momentul în care a fost lichidat. Trebuie să fim sinceri și să ne dăm seama că oamenii aceia nu au venit așa… au căzut dintr-un avion și s-au trezit într-un loc și au început să tragă (…) Aveau foarte multe grenade și au fost folosite. Unele dintre ele, mulțumim lui Dumnezeu, nu au explodat”, a povestit fostul militar.