Ciocolata neagră conține o cantitate mare de cacao, care este bogată în flavonoizi, compuși care se sintetizează natural în anumite plante, recunoscute pentru proprietățile sale miraculoase asupra sănătății, spune nutriționistul Lygia Alexandrescu.

“În păstaia de cacao există seminţele de cacao şi acestea conţin un procent mare (20%) de flavonoizi. Flavonoizii se mai găsesc într-o mare varietate de plante: afine, mere, alune, ceapă, ceai verde, etc. Proprietăţile flavonoizilor au devenit un subiect foarte discutat atât în media, cât şi în jurnalele de specialitate. S-a dovedit experimental că, prin consumul de alimente de origine vegetală bogate în flavonoizi, organismul este protejat împotriva stresului oxidativ, adică îşi manifestă capacitatea de substanţă antioxidantă”, a completat aceasta.

Lygia Alexandrescu a menționat că antioxidanții ajută celulele organismului să reziste la atacul radicalilor liberi care se formează în corp în urma proceselor biochimice, precum digestia unor alimente foarte procesate, inspirarea unui aer încărcat cu substanțe toxice (noxe, nicotină, etc).

“Atunci când cantitatea de antioxidanţi din organism scade, radicalii liberi acţionează negativ şi variat asupra organismului, de la creşterea nivelului colesterolului sanguin şi până la modificarea structurii membranei celulare şi apariţia celulelor tumorale”, scrie Agerpres.