În ultimii ani, vânzările de whisky sunt în continuă creștere și aud tot mai des în jurul meu discuții pasionate despre această licoare miraculoasă. Subiectul este, fără îndoială, extrem de vast și merită povestit pe îndelete. Însă, pentru cei care au nevoie doar de strictul necesar pentru o discuție colocvială purtată la un pahar de whisky, iată un scurt rezumat.

Alcool. Concentrația alcoolică a unui whisky obișnuit este de 40-43%.

Bourbon. Ca să se numească astfel, un whiskey american trebuie să fie făcut dintr-un amestec de apă și cereale care conține minimum 51% porumb, trebuie învechit cel puțin doi ani în butoaie noi, să aibă minimum 40% concentrație alcoolică și să nu fie amestecat cu alte soiuri sau aditivat cu altceva în afară de apă.

Canadian whisky. Whisky-ul canadian trebuie să fie învechit minimum trei ani, conform legii. Este, de obicei, mai slab alcoolizat și mai puțin aromat decât rudele sale din Statele Unite.

Distilare. Există două moduri de obținere a whisky-ului: metoda tradițională, care folosește alambicul simplu și numai malț de orz și metoda Coffey, inventată de scoțianul cu același nume, care folosește alambicuri cu coloane de distilare și cereale nemalțificate (grâu, porumb sau secară) în combinație cu malț verde de orz.

E în whisky. În mod tradițional, numele acestei băuturi se scrie fără „e“ în Scoția și Canada, și whiskey în Irlanda și State Unite.

Fără apă. Este o prejudecată că whisky-ul se bea, de fapt, simplu. Băutura simplă, băută la temperatura camerei, poate degaja vapori de alcool care-ți blochează mirosul și îți tăbăcesc papilele gustative. Apa, în schimb va domoli acoolul și va potența aromele.

Gheața. Este la fel de oportună ca și apa, însă în cantități mici, cât să răcească băutura, fără să o dilueze prea tare.

Highlander. Celebrul clan MacLeod a existat, iar distileria Talisker de pe insula Sky a fost construită pe pământul lor.

Irish whiskey. Poate fi single malț, făcut după metoda tradițională, din malț de orz, și grain whiskey, făcut cu adaos de cereale după metoda Coffey. Malțul folosit la whiskey-ul irlandez este uscat în cuptor închis, departe de foc sau fum, lucru prin care se diferențiază de scotch.

Johnnie Walker. Vei întâlni oameni care îți vor spune că adevăratul scotch este single malț. Unii producători preferă însă, să amestece aceste single malțuri în cupajuri unice care conțin până la 40 de single malțuri diferite. Cum este Johnnie Walker.

Knockando. Un single malț mai puțin cunoscut. Este însă cel mai important ingredient care stă la baza succesului J&B, un blended scotch.

Lagavulin. Asemeni altor single malturi de pe Islay, Lagavulin are o puternică notă de fum de turbă, distingandu-se totodată printr-o dulceață aparte. Aromele complementare sesizabile pot fi, în funcție de perioada de maturare, de ciocolată, caramel, semințe de susan sau vanilie. I se mai spune și „the coniac of scotch“.

Manhattan. Americanii obișnuiesc să spună că acest cocktail este băutura bărbatului căruia îi place să bea. Rețeta: o măsură de vermut, trei de whiskey și doi-trei stropi de bitter.

Nu ne vindem țara! Prea puține distilerii din Scoția mai aparțin scoțienilor. Singurul producător local major este William Grant & Sons (proprietarii Glenfiddich, Balvenie sau Hendrick’s).

Old Grand Dad. Un bourbon cu tradiție în America, realizat la începutul secolului 20 de un master distiller de renume, Raymond Hayden, în amintire bunicului său de la care a învățat meserie.

Patrick. Legenda spune că Sfântul Patrick a adus știința distilării în Europa, învățată de la mauri.

Rye whiskey. Făcut din secară. Are multe similarități cu bourbonul, însă este mai spicy și ușor acrișor.

Scotch. Whiskyul scoțian este de obicei dublu distilat și are o aromă ușoară de fum. Ceea ce se numește sigle malt scotch – este, de fapt, un whisky produs într-o singură distilerie, într-un singur sezon și dintr-un singur lot.

Şi blended scotch. O combinație de două sau mai multe scotch-uri. Amestecul este ținut într-un butoi, dar numai după ce fiecare dintre ingrediente a fost învechit separat.

Tennessee whiskey. Cum este Jack Daniel’s. Nu e bourbon, deși gustul său așa te lasă să crezi. Față de bourbon are un stadiu în plus în procesul de fabricație: filtrarea printr-un strat subțire de cărbune de arțar.

Uisce beatha. Așa numeau celții strămoșul whisky-ului. Însemna „apa vieții“.

Vânzări. Statistic, la nivel mondial, în fiecare minut se vând 2.000 de sticle de whisky.

Woodford Reserve. Un bourbon premium, cu un procent destul de mare de secară în compoziție (aproximativ 18%)

Yamazaki. Cel mai apreciat single malt japonez, provenit din celebra distilerie Santory. Este baricat în 3 tipuri de butoaie de stejar și are un buchet aparte, foarte floral și ușor dulceag.

Zâmbește când vorbești despre whisky. Poate fi o discuție serioasă, dar nimeni nu vrea să se ia prea tare în serios atunci când degustă o astfel de licoare.

Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore.

Te-ar putea interesa și: