Numărul poliţelor de asigurare obligatorie a locuinţelor este estimat să ajungă la 1,6 milioane la finalul acestui an, iar volumul primelor brute subscrise este prognozat la 128 milioane lei în 2014. Suma totală asigurată de PAID se situează în jurul a 29-30 miliarde euro, iar dauna maximă posibilă pentru PAID în cazul unui eveniment catastrofal se situează la aproximativ 450 de milioane de euro.

"Acum sunt active 1,542 milioane poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei. Noi am estimat cam 1,6 milioane poliţe PAD la finalul anului 2014", a spus Nicoleta Radu-Neacşu.

"Brokerii cu care lucrăm pentru cumpărarea programului de reasigurare ne laudă de fiecare dată că estimările pe care le-am făcut au fost urmate pas cu pas, în fiecare lună, cu foarte mici diferenţe. Este foarte important pentru calcularea expunerii şi cumpărarea reasigurării să ai o estimare foarte bună. Estimăm volumul primelor brute subscrise la 128 milioane lei", a adăugat aceasta.

Şeful PAID a precizat că dauna maximă la întreg portofoliul Pool-ului este de aproximativ 450 milioane de euro.

"Valoarea maximă asigurată este de maxim 20.000 de euro şi noi avem un agregat – suma totală asigurată – care este în jur de 29-30 miliarde de euro. Din acest total, statistic vorbind, dauna este un procent – între 1,5 şi 3%, după toate modelele cele mai sofisticate. Niciodată, în niciun caz, nu vor fi distruse mai mult de 3% din aceste locuinţe", a explicat Radu-Neacşu.

AGERPRES