Desenele animate la care copiii până în 6 ani nu ar trebui să fie expuși. Au un puternic efect de modelare

Mai multe studii arată că cei mici tind să imite comportamentele personajele din desene animate, fie că este vorba de integrare sau adaptare.  În plus, arată studiile, cei mici înțeleg mai bine și pentru o perioadă mai lungă învățămintele din desene animate, față de cele primite de la părinți.

Așadar, personajul din desene animate care transmite o lecție educativă sau moralăva contribui la procesul de învățare al copiilor. Având în vedere că desenele au un efectu puternic de modelare, este important de știut ce desene sunt benefice celui mic, în funcție de vârsta pe care o are.

„Desenele animate au un efect puternic în a modela și schimba comportamentul copiilor noștri la vârste mici. În acest context, conținutul desenelor animate devine extrem de important.

Creierul unui copil mic este asemeni unui burete gata să absoarbă toate informațiile ce vin spre el. Deși am putea crede că bebelușii s-au născut deja cu un bagaj genetic, experiențele timpurii și interacțiunea cu mediul sunt aspectele ce contribuie definitoriu la modul în care copilul va percepe lumea.

Creierul unui copil de 3 ani este de trei ori mai activ decât creierul unui adult, absorbind informația cu viteza exponențială.”, spune psihoterapeului Sînziana Burcea, citată de odoras.md.

Psihoterapeutul mai spune că, pentru o dezvoltare sănătoasă a celor mici, nu ai nevoie de atenție specială și nici de jucării scumpe. Acesta are nevoie de iubire, grijă continuă și noi experiențe de viață.

”Comunicarea constantă, cântatul, joaca împreună și cititul sunt cărămizi importante ce pun bazele dezvoltării creierului lor.

În acest sens este nevoie, ca părinți, să depunem un efort suplimentar și constant pentru a ne putea păstra în topul preferințelor copiilor noștri. Este dificil să concurăm cu personajele preferate din desene animate.

Devine evident că există o mare diferență între modul de a gândi al copiilor ce au acces la programe socio-educaționale față de cei expuși constant emisiunilor de divertisment cu conținut violent. Astfel, primii citesc mai mult, își propun țeluri înalte, formându-și adevărate valori și fiind mult mai creativi.”, spune ea.

La ce desene animate nu ar trebui expuși cei mici

Psihoterapeutul spune că efectele psihologice și mesajele subliminale ar putea face confuzie în mintea celor mici, influențându-i comportamentul.

”Afirmația poate părea puțin ridicolă pentru unii, desenele animate având un caracter predominant distractiv.

Ei bine, copiii sunt lipiți de ecranul televizorului și imposibil de distras în momentul în care personajele lor sar sau se aruncă de la înălțime sau se luptă fără să se rănească vreodată.

Acest gen de desen animat prezintă copiilor un fals simț al realității”, atenționează psihoterapeutul Sinziana Burcea.

Aceasta spune că există un top al desenelor animate la care copiii între 2 și 6 ani nu ar trebui să se uite.

  • Țestoasele Ninja
  • Bambi
  • Tom și Jerry
  • Richie Rich
  • Looney Toons
  • Pokemon
  • Scooby Doo
  • Dragonball Z
  • Mica Sirenă

Sursă foto: Dreamstime