Cercetătorii din Marea Britanie au realizat recent un studiu care dovedește eficiența vaccinului anti-covid produs de Pfizer în funcție de perioada de timp la care este administrat, scrie pharmatimes.com.

Studiul PITCH a inclus 503 de lucrători din domeniul sănătății din Birmingham, Liverpool, Newcastle, Oxford și Sheffield. În ceea ce privește modul de desfășurare, cercetătorii au comparat un interval scurt de dozare (mediană de 3,4 săptămâni, interval de două-cinci săptămâni) și programe de dozare lungi (mediană de zece săptămâni, interval de șase-14 săptămâni) din jabul Pfizer / BioNTech.

Ei au descoperit că un interval mai mare de dozare a dus la anticorpi neutralizanți de două ori mai mari împotriva tuturor variantelor, inclusiv varianta Delta, comparativ cu programul scurt de dozare.

Ce se întâmplă cu nivelul de anticorpi 

Totodată, cercetătorii au mai descoperit faptul că, deși nivelurile de anticorpi au scăzut după primele doze, nivelurile de celule T au rămas ridicate. Între timp, un program de dozare mai lung a dus la mai puține celule T în general, dar a produs o proporție mai mare de celule T ajutătoare care, potrivit cercetătorilor, sprijină memoria imunitară.

Cu toate acestea, studiul a constatat că nivelurile de anticorpi și celule T au variat între indivizi, indiferent de programul de dozare pe care l-au primit. Susanna Danchie de la Universitatea din Oxford a oferit o serie de declarații în acest sens.

„Studiul nostru a vizat să aducă o lumină asupra diferitelor tipuri de celule imune implicate pentru a ne ajuta să înțelegem mai bine potențialele mecanisme de protecție, în special împotriva noilor variante de îngrijorare”, a spus Susanna Danchie de la Universitatea din Oxford.

Aceasta a mai adăugat că în urma rezultatelor, pentru o protecție maximizată, este nevoie de două doze de vaccin, efectuate la o diferență de opt săptămâni.

„Din constatările noastre reiese clar că, pentru a vă maximiza protecția individuală, este foarte important să primiți două doze de vaccin COVID atunci când vi se oferă. Opt săptămâni este cel mai bun punct pentru mine, pentru că oamenii doresc să primească cele două vaccinuri [doze] și există o mulțime de Delta acolo chiar acum „, a adăugat ea.