Explozia numărului de cazuri de contact din Marea Britanie amenință să paralizeze economia. Marea Britanie a ridicat aproape toate restricțiile, în timp ce epidemia începe din nou. Consecință: numărul cazurilor de contact explodează. Și oamenii aflaţi în această situaţie trebuie să se izoleze timp de 10 zile.

Este o epidemie în cadrul epidemiei, numită „pingdemic”, un joc de cuvinte între „ping” (primirea notificării de la aplicația de urmărire) și „epidemie”.

Explozia numărului de cazuri de contact din Marea Britanie amenință să paralizeze economia. Pandemia revine

În timp ce numărul cazurilor pozitive a crescut de câteva săptămâni, flirtând cu 50.000 de cazuri zilnice, sute de mii de cazuri de contact sunt forțate să se izoleze timp de zece zile, afectând economia.

Doar în săptămâna care s-a încheiat pe 14 iulie, au fost trimise peste 600.000 de notificări pentru autoizolare. Premierul Boris Johnson și liderul opoziției laburiste Keir Starmer erau ambii în carantină joi, 22 iulie.

Supermarketuri, transporturi, poliție… toate sectoarele sunt vizate și amenință să paralizeze activitatea țării.

Pe prima pagină a aproape întregii prese britanice de joi se puteau vedea imagini cu rafturile goale ale supermarketurilor. Sâmbătă, o linie a metroului londonez a trebuit întreruptă din lipsă de personal suficient.

Val de contaminări alimentat de varianta Delta

Unele forțe de poliție au avertizat că timpul de răspuns ar fi prelungit. Pe măsură ce se apropie sărbătorile de vară, peste un milion de copii au fost de asemenea forțați să se autoizoleze, forțându-și părinții să rămână acasă.

În cauză: valul de contaminări alimentat de varianta Delta extrem de contagioasă din Regatul Unit, una dintre țările din Europa cel mai afectate de coronavirus, cu aproape 129.000 de decese.

În ciuda acestui nou val, guvernul a ridicat luni aproape toate restricțiile de sănătate în vigoare în Anglia, abandonând distanțarea și purtarea obligatorie a măștii, bazându-se pe progresul unei campanii de vaccinare care permite pentru moment limitarea numărului de spitalizări și decese.

Măsuri pentru evitarea haosului

Acum se grăbește să acționeze rapid pentru a împiedica acest „pingdemic” să se transforme în haos, scrie LE NOUVEL OBSERVATEUR.

British Retail Consortium (BRC), o federație de distribuitori, l-a îndemnat să relaxeze regulile referitoare la cazurile de contact, denunțând o situație „de nesuportat” cu magazine forțate să închidă sau să reducă programul de deschidere sau care se luptă să se aprovizioneze.

Lanțul de supermarketuri Islanda a declarat că va trebui să recruteze 2.000 de lucrători temporari pentru a suplini lipsa de efective. Directorul său general, Richard Walker, le-a cerut însă clienților BBC să nu se angajeze în achiziții de panică, rafturile goale rămânând – conform lui – „incidente izolate”.

Transportatorii rutieri, centrali în aprovizionarea magazinelor, au declarat, de asemenea, că se confruntă cu o penurie de forță de muncă, accentuând o penurie cronică atribuită parțial Brexitului, la fel ca procesatorii de carne.

Joi, ignorând în mod deliberat liniile directoare oficiale, distribuitorul Bidfood le-a cerut șoferilor să continue să lucreze chiar în caz de notificare, cu un test PCR negativ.

În timp ce solicită respectarea regulilor, guvernul a promis că va scuti unii lucrători esențiali. O listă „foarte limitată” urma să fie publicată joi, 22 iulie, potrivit ministrului întreprinderilor Kwasi Kwarteng, lucru pe care executivul îl excludea încă la începutul săptămânii.

Măsuri de precauție puțin înțelese

Acesta este deja cazul – de luni – pentru angajații vaccinați ai serviciului public de sănătate (NHS) „în circumstanțe excepționale”, cu condiția unui test negativ.

„Evident, suntem conștienți de impactul resimțit de anumite sectoare și lucrăm îndeaproape cu acestea”, a comentat un purtător de cuvânt al lui Boris Johnson, asigurând că nu există „nicio problemă” în materie de aprovizionare și că lanțul logistic alimentar este „rezistent”.

El a subliniat că izolarea este un „instrument foarte important” împotriva Covid-19.

Aceste măsuri de precauție sunt cu atât mai puțin înțelese cu cât, din 16 august, ar trebui ridicată obligația de a se izola pentru persoanele complet vaccinate.

Miercuri, Boris Johnson și-a cerut scuze companiilor pentru „neplăcerile” cauzate. Dar el însuși a fost acuzat că a menținut confuzia: referitor la cazul de contact al ministrului său al Sănătății, premierul intenționa iniţial să evite izolarea, participând la un program pilot care să-i permită testarea zilnică. Dar, în faţa scandalului, a renunţat rapid la idee.

Potrivit sondajelor recente YouGov, aproximativ jumătate dintre britanici nu s-ar autoizola dacă ar da rezultate negative după contactul cu un caz pozitiv, iar 10% au eliminat deja aplicația de urmărire.

Sursă foto: Dreamstime.