Oamenii de știință finlandezi au produs o proteină ”din aer”, ce va sta la baza alimentelor produse în laborator și va concura la preț cu soia, până la finalul acestui deceniu. Proteina este produsă din bacteriile din sol alimentate cu hidrogen.

Efect de seră neglijabil

Cercetătorii spun că, dacă energia electrică provine de la energia solară și eoliană, alimentele pot fi cultivate cu emisii de gaze cu efect de seră aproape zero.

O fabrica pilot de la periferia capitalei Helsinki a atras investiții de 5,5 milioane de euro. Cercetătorii prezic că, în funcție de prețul energiei electrice, costurile pentru producerea acestui tip de hrană vor fi aproximativ egale cu cele pentru producția de soia, până la sfârșitul deceniului, notează presa internațională, preluată de digi24.ro.

Tehnologie testată încă din anii ’60

”Producția de produse alimentare distruge lumea. Pescuitul și agricultura sunt, de mult, cea mai mare cauză de dispariție și pierdere a diversității și abundenței faunei sălbatice. Agricultura este o cauză majoră a defrișărilor. Hrana fără ferme creează posibilități uimitoare de salvare atât a oamenilor, cât și a planetei”, susțin cercetătorii finlandezi.

Ideea din spatele tehnologiei a fost inițial testată pentru industria spațială în anii ’60.

Proteina nu are gust

Pentru a produce acest tip de hrană, apa este ”împărțită”, folosind electroliza pentru a face hidrogen. Hidrogenul, dioxidul de carbon din aer și mineralele sunt alimentate de bacterii, care apoi produc proteina.

Proteina, care nu are gust, ar putea imita uleiul de palmier folosit la producerea înghețatei, biscuiților, pastelor, sosurilor sau a pâinii. Inventatorii spun că poate fi folosită ca mediu pentru cultivarea cărnii obținute în laborator. De asemenea, proteina ar putea fi folosită ca hrană pentru animale, astfel încât să nu mai fie distrus mediul înconjurător pentru pășuni.