Miliardarul rus Oleg Deripaska a vândut Rosneft  înapoi către fondatorul acesteia, Mikhail Gutseriyev, care a plătit 600 de milioane de dolari cash şi s-a angajat să ramburseze datoriile de 6 miliarde de dolari ale companiei, potrivit ziarului Vedomosti, preluat de Reuters.

Vânzarea a avut loc luni, potrivit ediţiei de marţi a Vedomosti, care citează surse apropiate afacerii.

Deripaska, acţionarul majoritar al gigantului UC RUSAL, cel mai mare producător de aluminiu din lume, a cumpărat Rosneft de la Gutseriyev în 2007 pentru 3 miliarde de dolari, achiziţie finanţată printr-un credit de 2,7 miliarde de dolari luat de la Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia.

Potrivit Vedomosti, acest credit va fi garantat acum cu active ale lui Gutseriyev, în loc de acţiunile GAZ Group aflate în portofoliul lui Deripaska, ce serveau anterior drept colateral.

Deripaska aşteaptă de peste doi ani avizul autorităţilor ruse pentru încheierea acestei vânzări, după ce Gutseriyev a fugit din Rusia, urmărit de poliţie pentru acuzaţii de evaziune fiscală.

Moscova l-a înlăturat în noiembrie 2009 pe fondatorul Rosneft de pe lista de infractori urmăriţi internaţional, unii analişti interpretând măsura drept un prim semn al „revenirii” controversatului om de afaceri.

Rosneft a avut, în decembrie, o producţie medie de 259.300 barili pe zi de petrol, o mică fracţiune din producţia totală de 10,05 milioane barili pe zi a Rusiei. Spre comparaţie, producţia totală de petrol şi gaze a grupului austriac OMV a fost, în trimestrul al treilea al anului trecut, de 317.000 de barili echivalent petrol pe zi, din care 185.000 reprezintă producţia Petrom.

SURSA: Mediafax