Prin aceste trei proiecte adoptate sunt plafonate dobânzile la credite, sunt limitate sumele ce pot fi recuperate din creanțe și este eliminat caracterul de titlu executor al contractelor de credit, inclusiv la leasing.

Parctic, executarea silită devine mult mai dificil de făcut, iar restanțierii vor mai avea de plătit sume infime comparativ cu ceea ce se întâmplă astăzi.

Pentru sistemul bancar, așa cum au arătat inclusiv unele analize făcute de Banca Națională a României (BNR) ar putea fi o lovitură fără precedent.  Băncile ar putea avea nevoie de sume importante pentru a se recapitaliza dacă legile lui Zamfir vor fi, până la urmă, adoptate de plenul Parlamentului.

Pe partea cealaltă, debitorii, mai ales cei restanțieri primes mai multe avantaje.

Pe scurt, cel mai importante prevederi:

-contractele de credit nu vor mai fi titluri executorii,  ceea ce înseamnă că restanțierii nu vor mai putea fi excutați silit fără ca banca sau IFN-ul creditor să obțină învestirea cu titlu executoriu a contractului, de la o instanță. Astfel de procese pot dura ani de zile

– Restanțierii “ vânduți” către firmele de recuperare nu vor plăti mai mult decât dublul sumei pe care firma a plătit-o pentru respectivul credit, ceea ce înseamnă reduceri uriașe pentru restanțieri. În preznt, creanțele sunt cumpărate de la bănci cu 15-20% din valoarea lor, dar au fost perioade în care erau vândute și la 3-5% din valoare. Dacă noua lege intră în vigoare, restanțierul va plăti, prin urmare, maximum 6-10% din valoarea creditului, până la 40% în cazul împrumuturilor mai recent externalizate.

– Dobânzile pentru creditele acordate persoanelor fizice nu vor mai putea depăși un anumit plafon.

Când nici nu mai spera ca proiectele să fie dezbătute anul acesta și cu câteva ore înainte ca Guvernul să anunțe impunerea ”taxei pe lăcomie”, senatorul Zamfir a fost anunțat că propunerile sale intră în dezbaterea comisiilor de specialitate. Astfel, marți toate proiectele sale au fost aprobate în decurs de o oră, iar miercuri au fost și aprobate de plenul Camerei Deputaților. Proiectele vor fi transmise la promulgare, dar opoziția a anunțat deja că le va ataca la Curtea Constituțională, așa că intrarea lor în vigoare va mai întârzia în aceste condiții.