Proprietarii parcurilor industriale preferă chiriaşi de calibru, care să închirieze suprafeţe de peste 5.000 mp, cu toate că au şi module mai mici în ofertă. Pentru solicitanţii cu bugete reduse singura variantă rămân halele vechi, de pe platformele comuniste, la jumătate de tarif.

Din acest an, este mult mai uşor să închiriezi un spaţiu industrial foarte mare, decât o parte dintr-o hală. Sunt în construcţie nouă parcuri industriale mari, fiecare având o suprafaţă cuprinsă între 10.000 şi 25.000 mp, pentru o singură fază de construcţie. Astfel, în maximum cinci ani, fiecare centru industrial va dezvolta o suprafaţă de închiriat de peste 40.000 mp. În total, până la sfârşitul anului 2007, se vor da în folosinţă spaţii care vor totaliza 150.000 mp construiţi, numai în Bucureşti, potrivit unui studiu al Richard Ellis.
Cu toate acestea, proprietarii nu vor avea probleme să găsească ocupanţi.
„Cererea pentru spaţiile industriale, în special cele logistice, va rămâne crescută şi va determina o lipsă acută, în viitorul apropiat. Oferta va rămâne scăzută şi în 2007, în raport cu cererea, datorită creşterii afacerilor actualilor ocupanţi, pe fondul dezvoltării rapide a pieţelor comerciale şi de logistică“, estimează Aurora Vasile, de la compania imobiliară Richard Ellis.

În acest moment, sunt în lucru şi au spaţii de închiriat nouă parcuri de acest gen (Cefin Logistic Park, Bucharest Industrial Park, Mercury Logistics Park, Bucharest West, Key Logistic Center, ProLogis, Bucharest Distribution Park, Bucharest Logistic Center şi Geodis Calberson), toate situate în zona de vest sau de nord-vest a Capitalei. Noile depozite scoase pe piaţă sunt la marginea oraşului sau pe autostrada Bucureşti-Piteşti, până la kilometrul 25. În aceste zone, chiriile lunare percepute de proprietari pentru spaţiile noi, moderne se situează între 4,5 şi 6 euro/mp, iar dacă se închiriază şi spaţii de birouri, situate în incinta parcurilor industriale, tarifele cresc la opt-zece euro/mp/lună, pentru birouri.
O altă variantă pentru o firmă cu buget redus ar fi închirierea unor spaţii industriale vechi, situate pe fostele platforme comuniste,plasate tot în zona de vest, nord-vest, la tarife lunare de 2,5 -3,5 euro/mp.
Tot avantajos se pot închiria spaţiile industriale situate în celelalte zone ale Capitalei, în sud sau est, unde tarifele sunt mai scăzute cu 15-25%, atât pentru spaţiilor noi, cât şi pentru cele vechi.
În ceea ce priveşte condiţiile de închiriere, contractele au de regulă perioade cuprinse între trei şi cinci ani, dar există şi excepţii, unde se poate ajunge la un termen de zece ani, mai ales atunci când este vorba de spaţii de producţie, nu de depozitare.

Cea mai mare tranzacţie realizată în acest an în România, pe acest segment imobiliar, o reprezintă închirierea unui spaţiu industrial cu o suprafaţă de 15.000 mp şi un spaţiu aferent de birouri de 550 mp, de către compania olandeză KLG Europe Logistics, în Cefin Logistic Park, prin intermediul firmei DTZ Echinox.
În marile oraşe există puţine spaţii moderne disponibile pentru închiriere. De regulă, centrele industriale au suprafeţe mici, care nu depăşesc 5.000 mp construiţi şi rareori au standarde internaţionale, de înălţime şi dotări aferente. Din această cauză, a lipsei de spaţii moderne, nivelul chiriilor este ridicat.
Tarifele sunt comparabile cu cele din Capitală şi se situează între doi euro/mp/lună şi cinci euro/mp/ lună. Developerii din Bucureşti au anunţat că vor dezvolta parcuri industriale de peste 15.000 mp şi în alte oraşe şi vor începe cu Ploieşti, Constanţa şi Timişoara, în următorii cinci ani.

În comparaţie cu celelalte ţări din Europa Centrală şi de Est, România are unul din cele mai mici stocuri de spaţii moderne, situate în parcuri construite la standarde internaţionale. Astfel, dacă la noi în ţară există o suprafaţă totală de 270.000-300.000 mp, la Varşovia există un stoc de peste 600.000 mp, la Praga, 700.000 mp, iar la Budapesta, 900.000 mp. Ca urmare şi chiriile din ţara noastră sunt mai mari decât în aceste ţări, cu un procent de până la 30%. În timp însă, şi la noi stocul va creşte şi va „împinge“ chiriile în jos, la nivelul vecinilor noştri. Pentru 2007-2009, se estimează o scădere a chiriilor cu 5-10%. 

11-306-asa.jpg