Depozite bancare. Depozitele bancare oferite de băncile din România au pierdut din atractivitatea pe care o ofereau în perioada de vârf a creșterii inflației. Atunci, existau oferte care depășeau pragul de 9% pe an.

În prezent, cea mai avantajoasă dobândă la depozitele în lei, pentru o perioadă de 12 luni, se situează în jurul valorii de 7%.

Astfel, pentru o sumă de 10.000 de lei depusă pe o perioadă de un an în cel mai performant depozit bancar disponibil pe piață, se va obține un câștig de aproximativ 630 de lei, după impozitare.

Depozitele bancare în România nu au ținut pasul cu rata inflației

Depozitele bancare în lei nu au reușit încă să țină pasul cu rata inflației. Acesta a atins nivelul de 7,2% în februarie 2024. Comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, cea mai atractivă ofertă de dobândă bancară a înregistrat o scădere semnificativă. Ea a coborât de la 9,3% la 7% în prezent.

Cu toate acestea, românii au apelat la instrumentele de economisire pentru a limita impactul inflației asupra economiilor lor. Populația a depus peste 580 de miliarde de lei în depozite bancare la începutul acestui an.

bani, lei
Bani/SURSA FOTO: Dreamstime

Românii, atrași de obligațiunile emise de stat

Depozite bancare. O parte din clienții care obișnuiau să-și depună banii la bancă au fost atrași de obligațiunile emise de stat. În prezent, titlurile de stat Fidelis reprezintă o alternativă mai avantajoasă pentru români în comparație cu ofertele instituțiilor financiare. Tranșa dedicată donatorilor de sânge, disponibilă pentru titlurile de stat emise în lei, cu o durată de un an, oferă o dobândă de 7%. Ea este similară cu cea oferită de banca clasată pe primul loc.

Cu toate acestea, titlurile de stat nu sunt supuse impozitării cu 10%. Astfel, pentru aceeași sumă menționată – 10.000 de lei -, un român care donează sânge și investește în acest instrument financiar câștigă 700 de lei, cu 80 de lei mai mult în comparație cu depozitul bancar.

Au fost luate în considerare cele mai competitive dobânzi la depozitele în lei pe o perioadă de 12 luni. Majoritatea instituțiilor bancare prezintă oferte mai atractive pentru depozitele deschise online. Unele dintre ele oferă condiții speciale pentru clienții care își încasează veniturile la aceeași bancă.

Banca ce oferă dobânzile cele mai ridicate

dobanzi depozite bancare
SURSA FOTO: wall-street.ro

Depozite bancare. Bulgarii de la TBI Bank au ocupat constant prima poziție în clasamentul băncilor care oferă cele mai ridicate dobânzi la depozite în lei din România. Această performanță s-a reflectat și în rezultatele financiare ale anului trecut. Pentru 2023, banca a înregistrat un profit net de 42,4 milioane de euro. A fost cu 16% mai mare decât profitul de 35,5 milioane de euro obținut în 2022, arată wall-street.ro.

În prezent, TBI Bank a fost surclasată în topul dobânzilor la depozite. Ea a fost depășită de Tech Ventures Bank. Instituția financiară Tech Ventures Bank a fost cunoscută anterior sub denumirea de Banca Comercială Feroviară. Ea și-a schimbat numele în 2020, când Valer Blidar, proprietarul Astra Vagoane, a vândut pachetul majoritar de acțiuni către Olimpiu Bălaș.

Este vorba de un specialist în IT și antreprenor în domeniul tehnologiei. Această bancă, la care Bălaș deține peste 50% din acțiuni, a raportat active în valoare de 869 milioane de lei la sfârșitul anului 2022. Are o cotă de piață de doar 0,12%.