Bărbații, mai predispuși să solicite un credit ipotecar decât femeile

Studiile de specialitate indică faptul că bărbații sunt mai predispuși să solicite un credit ipotecar într-un număr mai mare, chiar dacă în majoritatea cazurilor femeile sunt cele care iau decizia finală în ceea ce privește achiziționarea unei proprietăți în cadrul familiei. De asemenea, peste 40% dintre cei care au accesat un credit pentru locuință în prima parte a anului se încadrează în categoria de vârstă cuprinsă între 31 și 40 de ani.

Conform datelor furnizate de Imobiliare.ro Finance, volumul creditelor acordate prin intermediul celor 200 de brokeri din rețeaua națională a companiei a crescut cu 83% în primele trei luni ale anului 2024 față de aceeași perioadă din anul precedent.

Valoarea medie a unui credit ipotecar a ajuns la aproximativ 66.000 de euro. Majoritatea românilor preferă să achite un avans mai mare de 15% atunci când aplică pentru finanțare. În aceste condiții, rata medie plătită băncii se situează în jurul sumei de 400 de euro lunar. Aceasta este similară sau chiar mai mică decât costul chiriei pentru un apartament cu două camere.

Majoritatea românilor aleg un credit denominat în lei, cu dobândă fixă

În general, atunci când aleg un credit potrivit, cei mai mulți români optează pentru un împrumut denominat în lei și cu o rată dobândă fixă.

„Dobânzile au continuat să urmeze la începutul lui 2024 o tendinţă de scădere, dar se menţin la un nivel mai ridicat decât în 2021, înainte ca piaţa să sufere şocurile aferente războiului din Ucraina şi creşterii puternice de la nivelul inflaţiei. Pe de altă parte şi veniturile românilor s-au majorat de atunci. În ianuarie 2024, spre exemplu, câştigul salarial mediu net a ajuns la 4.859 de lei în România, echivalentul a 977 euro, după un avans cu 14% comparativ cu perioada similară a anului trecut, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

Încă din ianuarie au apărut oferte bune pentru cei care îşi doreau să obţină finanţare pentru a-şi împlini visul de a fi proprietari, în prezent cea mai atractivă variantă fiind de 5,75% dobândă fixă pe 5 ani, respectiv pe 3 ani, în funcţie de bancă. Specialiştii Imobiliare.ro Finance anticipează noi scăderi pe parcursul lui 2024 la acest capitol, în special în a doua parte a anului, în lipsa unor noi şocuri economice majore provenite din cauze independente de piaţă”, au explicat specialiştii Imobiliare.ro Finance.

Ce îi determină pe români să opteze pentru creditele în lei

Conform sursei menționate, creditele în lei sunt preferate de majoritatea românilor care achiziționează o locuință. Doi dintre factorii principali care îi determină să opteze pentru acestea sunt:

  • avansul necesar mai mic comparativ cu împrumuturile în valută;
  • gradul mai mare de îndatorare acceptat de către bănci.

Indicele Imobiliare.ro arată că în luna martie 2024 piața rezidențială a înregistrat creșteri semnificative. Astfel, prețul mediu cerut de proprietari și dezvoltatori pentru apartamentele scoase la vânzare a ajuns la 1.580 euro/mp util la nivel național.

Creșteri record pe piața rezidențială în orașele importante din România

În plus, începutul primăverii a adus un nou record înregistrat în Cluj-Napoca. Acesta este considerat cel mai scump oraș pentru cumpărători, cu un preț de 2.704 euro/mp util, cu aproximativ 11% peste nivelul din martie 2023.

În București, prețul mediu solicitat pentru apartamente a atins 1.700 euro/mp util. În Brașov, într-o lună, prețul mediu a înregistrat o creștere de 3%, ajungând la 1.870 euro/mp util. În Iași, s-au înregistrat creșteri similare față de luna precedentă. Pe de altă parte, piața din Constanța a stagnat aproape complet.

Conform rapoartelor Băncii Naționale a României (BNR), în perioada ianuarie-februarie 2024, creditele noi în lei acordate gospodăriilor pentru achiziționarea de locuințe au însumat 6,8 miliarde de lei (echivalentul a 1,3 miliarde euro), depășind nivelul înregistrat în întregul trimestru I al anului 2023, care a fost de 5,2 miliarde de lei (echivalentul a 1 miliard euro).