Dobânda de politică monetară a fost menținută de BNR la 7% anual

Consiliul de administraţie al BNR (Banca Națională a României), de joi, 4 aprilie 2024, a hotărât următoarele:

  • menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an;
  • menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an şi a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6% pe an;
  • menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Potrivit BNR, rata anuală a inflaţiei s-a mărit în linie cu previziunile în ianuarie 2024, la 7,41%, de la 6,61% în decembrie 2023. Aceasta s-a redus în februarie la 7,23%. Avansul faţă de finele anului trecut este atribuibil în principal creşterii ample a dinamicii anuale a preţului energiei electrice sub impactul unui efect de bază, precum şi scumpirii combustibililor şi produselor din tutun pe fondul majorării accizelor şi al măririi cotaţiei ţiţeiului, arată datele BNR.

Inflația a coborât datorită măsurilor fiscale

În primele două luni ale anului 2024, rata anuală a inflației CORE2 ajustat a continuat să scadă, însă într-un ritm mai lent, ajungând la 7,6% în februarie 2024, față de 8,4% în decembrie 2023.

Această încetinire a avut ca factori determinanți și în acest interval efecte de bază dezinflaționiste, corecții ale prețurilor mărfurilor agroalimentare și implementarea măsurii de plafonare a adaosului comercial la produsele alimentare de bază, împreună cu o scădere a prețurilor importurilor.

Cu toate acestea, impactul acestor factori a fost atenuat de efectele măsurilor fiscale adoptate la începutul anului în curs. A contribuit și nivelul mai ridicat al anticipațiilor inflaționiste pe termen scurt, dar și transferul, cel puțin parțial, al noilor creșteri salariale către prețurile unor servicii și bunuri, inclusiv ca urmare a intensificării cererii de consum.

Rata anuală a inflației calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC – indicator al inflației pentru statele membre UE) a fost de 7,1% în februarie 2024, comparativ cu 7% în decembrie 2023. Totuși, rata medie anuală a inflației IPC a înregistrat o scădere la 9,1% în februarie 2024, față de 10,4% în decembrie 2023. În același timp, rata medie anuală a inflației calculată pe baza IAPC a coborât la 8,7% în februarie 2024, de la 9,7% în decembrie 2023.

Activitatea economică a scăzut

Activitatea economică a slăbit în intensitate în trimestrul IV 2023 mai mult decât s-a anticipat, contractându-se cu 0,5% faţă de precedentele trei luni, după o creştere cu 1,0 la sută în trimestrul III, evoluţii ce fac probabilă o restrângere mai pronunţată a excedentului de cerere agregată în acest interval comparativ cu cea anticipată.

În schimb, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, avansul PIB s-a mărit la 3% în trimestrul IV 2023, de la 1,9% în trimestrul III. Creşterea în termeni anuali a economiei a continuat să fie susţinută în trimestrul IV 2023 prioritar de formarea brută de capital fix, dar un aport sensibil mărit faţă de intervalul anterior a venit din partea consumului gospodăriilor populaţiei, ca urmare a redinamizării cumpărărilor de mărfuri şi servicii.

Evoluţia exportului net a redevenit însă puternic contracţionistă în ultimul trimestru al anului trecut, în condiţiile în care variaţia anuală a importurilor de bunuri şi servicii s-a reamplificat, reintrând în teritoriul pozitiv şi devansând-o astfel pe cea a exporturilor.

Drept urmare, deficitul balanţei comerciale şi cel de cont curent au înregistrat o creştere în termeni anuali în acest interval – după trei trimestre de comprimare –, ce a fost accentuată în cazul celui din urmă de înrăutăţirea considerabilă a soldului balanţei veniturilor primare. Pe ansamblul întregului an, ambele deficite s-au diminuat însă vizibil în raport cu valorile atinse în 2022.