Departamentul pentru Sănătate Publică din Franța transmite că 63 de persoane au murit în ultimele 24 de ore, în timp ce numărul de cazuri confirmate a ajuns la 577.505, dintre care 13.970 raportate în ultimele 24 de ore (faţă de 12.845 miercuri). În total, 32.019 persoane au murit în urma infectării cu COVID-19 în Franţa, conform agerpres.ro

Rata de pozitivitate a testelor

Rata de pozitivitate a testelor rămâne la 7,6%, faţă de aproximativ 4% la începutul lunii septembrie, iar 1.234 de cazuri de contaminare în cadrul unor grupuri sunt în curs de investigare, dintre care 239 în cămine de bătrâni.

În prezent, 1.259 de pacienţi cu COVID-19 se află la terapie intensivă, inclusiv 142 în ultimele 24 de ore, o cifră cu mult sub nivelurile atinse în momentul de vârf al epidemiei, când 7.000 de pacienţi cu coronavirus primeau îngrijiri medicale la terapie intensivă.

Campanie de recrutare de voluntari în Franţa pentru vaccinul COVID

Franţa caută 25.000 de voluntari care să participe la testarea diferitelor proiecte de vaccin împotriva noului coronavirus, potrivit unui anunţ făcut joi de către Institutul Naţional de Sănătate şi Cercetare Medicală (INSERM) din această ţară, relatează EFE.

„Toate persoanele cu vârsta de peste 18 ani, inclusiv persoane mai în vârstă” pot participa la teste, a explicat pentru postul France Info Odile Launay, responsabila cu coordonarea acestei campanii de recrutare de voluntari în Franţa.

Chiar şi persoanele care suferă de anumite probleme de sănătate, de tip cardiac, pulmonar sau diabet – boli dovedite că favorizează complicaţiile infecţiei cu COVID-19 – se pot prezenta ca voluntari.

Organizatorii platformei online care a fost activată pe internet pentru a facilita înscrierile au transmis că sunt excluse doar persoanele grav bolnave sau care urmează tratamente imunosupresoare.

Pe site-ul covireivac.fr se arată că testele se vor desfăşura într-un cadru sigur şi „sub control medical”. Voluntarii selectaţi vor primi fie vaccinul, fie un placebo şi vor fi monitorizaţi personal după testare pentru a studia, evalua şi a preveni efectele secundare care ar putea apărea ulterior.

Se asigură, în acest sens, că efectele indezirabile precum înroşirea, umflarea, întărirea sau durere în zona injecţiei „sunt benigne în marea majoritate a cazurilor şi dispar spontan în câteva zile”.

Efectele grave „sunt foarte rare”. Reacţiile alergice la antigeni şi alţi componenţi ai vaccinului se estimează că apar la 1 din 1,3 milioane de vaccinări şi intervin la mai puţin de o oră după administrarea injecţiei, scrie Agerpres.

Odile Launay a precizat că este vorba despre un proiect în favoarea populaţiei colective şi, mai ales, a persoanelor cele mai fragile şi susceptibile să fie afectate de pandemie.

Responsabilii platformei au subliniat că nu va fi testat unul, ci mai multe proiecte de vaccinuri, fără să precizeze care sunt acestea.