„Acum au confirmat și cei de la PSD. 7 septembrie. Ziua votului pentru moțiunea de cenzură și ziua în care, cel mai probabil, va pica Guvernul Orban. Desigur, Orban va rămâne în continuare propunerea pe care președintele Iohannis o va face. Se aud și alte nume preferate de președinte, însă Orban, azi când vorbim, este prima opțiune. În cealaltă tabăra, se aude că Florin Georgescu ar fi propunerea PSD pentru premier. Așteptăm! Vin zile FIERBINȚI!”, a scris Denise Rifai pe Facebook sâmbătă.

Ce spune Ciolacu despre noul premier

Marcel Ciolacu a transmis miercuri că social-democraţii vor propune un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în cazul în care moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban va trece în Parlament. Această propunere este un tehnocrat, fost membru PSD, ”finanţist”.

”Vom merge cu o propunere de prim ministru la Cotroceni. Avem o propunere de tehnocrat şi o vom prezenta şi cu un program pe termen mediu economic. Este un fost membru PSD. Este un finanţist”, a declarat Marcel Ciolacu, miercuri seara, la Antena 3.

Liderul PSD a adăugat că periodic are o discuţie ”instituţională” cu persoana respectivă.

”Am o discuţie periodică, instituţională. Eu, ca şi preşedinte al Camerei Deputaţilor, nu primesc informări, atunci mă consult cu mai multe persoane. Nu căutăm un prim ministru şomer. Nu neapărat lucrează la Banca Naţională. Va fi o propunere fezabilă”, a mai declarat Ciolacu.

Marcel Ciolacu a exclus ca această propunere să fie Sorin Grindeanu, Vasile Dâncu sau George Maior. Întrebat dacă ar putea fi vorba de Florin Georgescu, Ciolacu a răspuns că ”e o variantă, nu ştiu dacă ar dori această funcţie”.

Tudorache, anunț privind votul moțiunii de cenzură

Primarul Sectorului 1 Daniel Tudorache a declarat, sâmbătă pentru News.ro, că moţiunea de cenzură va fi votată în jurul datei de 7 septembrie, în sesiunea ordinară a Parlamentului.

„Votul la moţiunea de cenzură va fi cam în jurul datei de 7 septembrie. Da, va mai fi discutată la CEx, dar e bătută în cuie, cam aceea va fi data. Că nu o fi 7, o fi 8 sau 9 septembrie, dar în jurul datei de 7 septembrie, deci în sesiune ordinară va fi”, a afirmat Daniel Tudorache, pentru News.ro.

PSD va discuta martea viitoare, într-un CEx, când va fi votată moţiunea de cenzură şi va merge mai departe cu procedura parlamentară, în ciuda sesizării depusă de Guvern la Curtea Constituţională.

De asemenea, întrebat ce se va întâmpla dacă Curtea Constituţională se va pronunţa în favoarea contestaţiei, Lucian Romaşcanu a spus că „întotdeauna CCR decide pentru viitor”.

Curtea Constituţională a stabilit ca până la 1 septembrie părţile implicate în conflictul juridic între Guvern şi Parlament, sesizat de Executiv din cauza depunerii moţiunii de cenzură în vacanţa parlamentară, să trimită punctele de vedere. Termenul şedinţei în care vor fi susţinute opiniile la CCR va fi decis la o dată ulterioară, arată anunţul instituţiei.