Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care prevede ca drepturile acordate foştilor şefi ai statului român să fie retrase în cazul în care se dovedeşte că aceştia au avut calitatea de lucrător sau colaborator al Securităţii. Cel vizat este chiar fostul președinte, Traian Băsescu, care își așteaptă sentința de la ÎCCJ.

Jurnalista Denise Rifai a scris pe pagina sa de Facebook, un mesaj cu privire la subiect.

„Uau! Oare pentru cine a fost scrisa aceasta lege???? Romania a avut doar 4 sefi de stat pana acum, cu presedintele Iohannis cu tot. Ce trebuie oare sa intelegem ??? Ca presedintele Basescu va fi dovedit colaborator al vechii securitati si pentru aceasta, i se va retrage paza SPP??

Noi suntem normali??? Adica statul roman sustine un om in toate demnitatile posibile, ii preda toate secretele tarii, pentru ca la final de mandat si de cariera politica, acelasi stat roman afla brusc ca respectivul a fost colaborator al securitatii…

Pai cine e de vina? Presedintele sau… chiar statul roman???

Ooof. Cat de penibil si de trist. Ce stil avem. Nu putem sa avansam ca natiune si nu vom fi niciodata un stat puternic, cata vreme unica noastra grija, este doar cum sa ne mazilim liderii.

Trist. Si daca Basescu Traian va pati asa ceva, apoi restul chiar va fi doar … cancan”, a scris Denise Rifai pe pagina sa de Facebook.

Ce prevede noua lege?

Actul normativ vizează modificarea articolului 1 alineatul (3) din Legea nr. 406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român, anunță Administrația Prezidențială.

„Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de şef al statului român ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcţie prin referendum şi nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia”, prevede legea promulgată.

Conform Legii 406/2001, persoanele care au avut calitatea de şef al statului român beneficiază pe durata vieţii de următoarele drepturi:

a) folosinţă gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar;

b) o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată preşedintelui României în exerciţiu;

c) pază şi protecţie, precum şi folosinţă gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază, potrivit reglementărilor în vigoare.