Anunțul cel mare a fost făcut de şeful republican al Senatului, Mitch McConnell. Potrivit acestuai, un acord a fost găsit duminică în Congresul american între democraţi şi republicani pentru a vota un nou plan de ajutorare a economiei, care era în negociere din vară, scrie AFP, citată de Agerpres.

„Putem în sfârşit spune ceea ce naţiunea noastră are nevoie să audă de mult timp. Mai mult ajutor economic este pe drum”, a declarat el în faţa Senatului, confirmând că planul de urgenţă se va ridica la „aproape 900 de miliarde de dolari”.

„Cei patru lideri ai Senatului şi Camerei (Reprezentanţilor) au finalizat un acord”, a adăugat el.

Totuși, acesta a subliniat faptul că rămâne însă de finalizat textul acestui acord şi de evitat obstacolele de ultim moment, a insistat Mitch McConnell.

Votul se dă astăzi

O reacție similară a venit și din partea şefului majorităţii democrate din Camera Reprezentanţilor, Steny Hoyer. Acesta a precizat că votul va avea loc luni în plenul celor două camere.

Pe de altă parte, Congresul a decis să prelungească cu 24 de ore legea pe termen scurt care permite finanţarea administraţiei federale, o măsură destinată să evite un „shutdown”, în contextul în care bugetul pentru 2021 urmează să fie votat.

„În timp ce cetăţenii noştri continuă să lupte împotriva coronavirusului în cursul acestui sezon de sărbători, ei nu se vor lupta singuri”, a comentat Mitch McConnell, exprimându-şi regretul că acest acord nu a fost încheiat „în urmă cu câteva luni”.

De menționat este faptul că cele două părţi se acuză reciproc de mai multe luni de responsabilitatea blocării negocierilor legate de acest al doilea plan.

Primul, cu o valoare uriaşă de 2.200 de miliarde de dolari, a fost votat de urgenţă la sfârşitul lui martie, în plină pandemie de COVID-19.