Premierul celui mai populat stat din Australia a demisionat vineri în cadrul unei anchete pentru corupţie, lăsându-i pe locuitorii din Sydney – aflaţi de luni de zile în carantină – fără lider, informează AFP.

Gladys Berejiklian, aflată în fruntea guvernului statului New South Wales, unde este situat oraşul Sydney, şi-a anunţat plecarea după ce un organism de luptă împotriva corupţiei a înştiinţat-o că a fost declanşată o anchetă împotriva sa în baza unor suspiciuni de corupţie.

„Demisia mea din funcţia de premier nu poate surveni într-un moment mai prost, însă momentul este complet independent de voinţa mea”, a declarat Berejiklian pentru presă.

„Nu vreau să deturnez atenţia de la ceea ce ar trebui să fie prioritatea guvernului unui stat în timpul acestei pandemii, adică binele cetăţenilor noştri. Aşa a fost şi aşa va fi mereu”, a adăugat şefa guvernului statului New South Wales, care de la începutul pandemiei de COVID-19 apărea aproape zilnic la televiziune.

Gladys Berejiklian, conservatoare, a condus acest stat din 2017.

Un organism public de luptă împotriva corupţiei anchetează dacă ea şi-a favorizat un fost iubit, pe atunci membru al Parlamentului, în atribuirea de subvenţii de la electoratul său. Gladys Berejiklian respinge aceste acuzaţii.

De la sfârşitul lui iunie, cei circa 5 milioane de locuitori din Sydney se află în carantină, o măsură ce ar urma să fie ridicată pe 11 octombrie.

Numărul de cazuri zilnice de COVID-19 a început să scadă, însă New South Wales înregistrează în continuare peste 800 de cazuri în fiecare zi.