Demisie cu răsunet astăzi, în Justiție. Persoana în cauză a fost reclamată la Parchetul General, împreună cu fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader, pentru abuz în serviciu.

Este vorba despre Marian Dobrică, șeful interimar la penitenciarelor. La Parchetul General a fost depusă o reclamație pe numele acestuia.

Marian Dobrica a părăsit astăzi mandatul din vârful Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Acesta a refuzat să i se mai prelugească mandatul, iar cererea a fost aprobată de către fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader.

El a ocupat această funcție de pe data de 8 mai 2017, la ordinul ministrului Justiţiei Tudorel Toader, până în prezent, adică pentru doi ani. Legea spune că ofiţerii de penitenciare pot ocupa o funcţie de conducere interimară în sistem doar pentru un an.

„Potrivit articolului 55 alineatul 3 al legii 293/2004 privind Statutului funcţionarilor publici din ANP, „ofiţerii pot fi împuterniciţi în funcţii de conducere în unitatea în care sunt încadraţi sau în care au fost detaşaţi, împuternicirea pe funcţie se poate face pentru o perioada de maximum 6 (şase) luni şi se poate prelungi, cu acordul scris al acestora, potrivit competenţelor, cu încă 6 (şase) luni”, arată G4Media.

Așadar, Dobrică a ocupat această funcție timp de un an în mod ilegal. Din acest motiv, acesta a fost reclamat la Parchetul general de către sindicaliştii din penitenciare, împreună cu ministrul Tudorel Toader.

Sorin Dumitrașcu, liderul sindicatelor din penitenciare, este cel care i-a reclamat pe Dobrică și Toader la Parchet. Acesta l-a maia cuzat anul trecut pe Marian Dobrică că a săvârșit acte de abuz în serviciu în dosarul lui Cristi Borcea.

„Directorul Marian Dobrica i-a aprobat ilegal 10 permisiuni de ieşire din penitenciar într-un singur an. Astăzi am cerut Ministrului Justiţiei să dispună verificarea modului în care au fost acordate, în perioadă iunie 2017 – iunie 2018, cele 10 recompense cu permisiunea de ieşire din penitenciar pentru deţinutul Cristian Borcea şi am sesizat Direcţia Naţională Anticouptie în legătură cu posibile infracţiuni de abuz, fals şi corupţie în legătură cu favorizarea acestui deţinut-vip”, a anunțat Dumitraşcu potrivit News.ro.

Conform unor surse din sistemul penitenciar ale G4Media, Cristian Pleșa, un director adjunct, ar putea să-i ia locul lui Marian Dobrică.