Joi, 25 noiembrie, Guvernul Nicolae Ciucă a fost învestit în mod oficial, iar Florin Cîţu şi-a încheiat mandatul în fruntea Executivului.

Este plecarea momentului de la Palatul Victoria!

Alături de fostul premier, de la Palatul Victoria pleacă, rând pe rând, şi colaboratorii săi de încredere. Ultima demisie aprobată de Florin Cîţu este cea a Mihaelei Paraschiv.

Mihaela Paraschiv, Directorul de Cabinet al prim-ministrului, cu rang de secretar de stat, a fost eliberată din funcție, la cerere, de fostul premier Florin Cîțu. Solicitarea Mihaelei Paraschiv a venit cu o zi înainte ca noul Guvern Nicolae Ciucă să fie învestit de Parlament. Decizia a apărut joi, 25 noiembrie, în Monitorul Oficial.

Mihaela Paraschiv a fost numită Director de Cabinet al premierului pe 23 decembrie 2020, imediat după ce Florin Cîțu a devenit prim-ministrul României.

Florin Cîţu a dat ultima semnătură înainte să plece de la Palatul Victoria

Joi, 25 noiembrie, a decis să părăsească Palatul Victoria. În calitate de ministru interimar al Investițiilor și Proiectelor Europene, Florin Cîţu a semnat acordul de finanţare dintre România şi Comisia Europeană pentru PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență).

Este ultimul act semnat de Florin Cîţu în calitatea sa de ministru interimar la acest portofoliu. Astfel, în România va ajunge prima tranşă de bani de la Bruxelles, în maxim două luni de zile. Este vorba despre 1,8 miliarde de euro.

Ce rol va juca PNRR pentru noul Guvern condus de Nicolae Ciucă

Subiectul PNRR a fost atins, joi, şi de către noul prim-ministru al României, Nicolae Ciucă. După ce Guvernul său a trecut de Parlament, acesta a declarat că miniştrii de resort se vor plia pe agenda şi pe respectarea termenelor pentru implementarea PNRR. În caz contrar, nu vor putea fi accesaţi banii prevăzuţi în acest plan, atrage atenţia Nicolae Ciucă.

„A fost o discuţie şi o asumare vizavi de calendarul PNRR, toate aceste elemente de limitare în timp vor constitui priorităţile fiecărui ministru în parte. La PNRR există anexe în care sunt stipulate foarte bine termenele care trebuie respectate şi ca atare ne vom plia agenda pe tot ceea ce înseamnă respectarea acelor termene.

Este foarte clar că dacă nu se respectă termenele respective, nu vor fi accesaţi banii. Practic, problema noastră în momentul de faţă este cea a absorbţiei banilor, nu vorbim doar de PNRR, ci vorbim şi despre celelalte fonduri de la UE, care de asemenea trebuie să constituie o prioritate pentru Guvernul României”, a precizat, joi, premierul Nicolae Ciucă.