România: Prim-ministrul Victor Ponta demisionează, scrie Euronews. Prim-ministrul român Victor Ponta a demisionat miercuri, potrivit unui comunicat dat publicităţii de liderul Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea. Demisia Cabinetului a fost solicitată la marile proteste de marți seară, ca urmare a incendiului de la un club de noapte din Bucureşti, în care au murit cel puțin 32 de persoane. "Victor Ponta renunţă la mandat. Cineva trebuie să-și asume responsabilitatea pentru ceea ce s-a întâmplat. Aceasta este o problemă serioasă și promitem o rezolvare rapida a situaţiei. "Probabil ați observat mii de oameni aseară și ceea ce au cerut ei."

"Prim-ministrul român Victor Ponta demisionează la o zi după perotestele masive din cauza incendiului de la club", scrie Independent.co.uk, care ataşează şi un fişier video. 20.000 de mii de oameni au ieşit în stradă marţi seară pentru a cere demisia lui Victor Ponta.

Ştirea demisiei lui Ponta a fost actualizată şi pe site-ul publicaţiei Financial Times. "Premierul român Victor Ponta a demisionat, miercuri, ca urmare a protestelor publice, după un incendiu la un club de noapte care a ucis mai mult de 30 de persoane. "Îmi depun mandatul, îmi dau demisia, și, implicit, pe cea a guvernului meu", a spus Ponta într-o declarație."

„Prim-ministrul român Victor Ponta demisionează după proteste masive”, scrie Reuters. „Premierul român Victor Ponta a demisionat, miercuri, într-o mișcare surpriză la câteva ore după proteste de masă exigente care au cerut demisia cabinetului său, după ce numărul morților într-un incendiu la un club de noapte din Bucuresti a ajuns la 32. Ponta, singurul premier care este judecat pentru corupție, a fost presat să demisioneze de președintele Klaus Iohannis, care l-a învins în alegerile prezidențiale din noiembrie trecut. Plecarea lui Ponta ar putea duce la o realiniere politică în România, în cazul în care o coaliție de trei partide formează o majoritate în Parlament. Președintele Iohannis, fostul liderul opoziției, a declarat că scopul său a fost de a-i aduce pe liberali la putere.”

„Premierul Victor Ponta demisionează după incendiul de la clubul de noapte din Bucureşti”, scrie bbc.com. Premierul român Victor Ponta a anunţat că demisionează, la o zi după ce aproximativ 20.000 de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva unui incendiu la club de noapte, soldat cu 32 de morți. Flăcările au cuprins tavanul clubului de la focul de artificii şi s-au extins cu repeziciune. Demonstranții au cerut demisia lui Ponta, plângându-se de corupția din guvern și luipsa siguranţei oamenilor. Victor Ponta se confruntă deja cu proces de corupție, fiind primul premier român a fi care a fost pus sub acuzare oficial în timpul verii pentru acuzații de fraudă, evaziune fiscală și spălare de bani. El a negat în mod repetat acuzațiile, acuzând procurorii că sunt "total neprofesionişti". Ponta a declarat miercuri că îşi "depune mandatului, demisionează și, implicit, guvernul său." "Sper ca demisia guvernului va satisface pe cei care au venit în stradă", a spus el.

„Prim-ministrul român şi guvernul său demisionerază după protestele în urma incendiului de la Club”, scrie The Guardian. Prim-ministrul român Victor Ponta a anunțat demisia guvernului său în urma protestelor uriașe ca urmare a unui incendiu survenit la un club de noapte. Peste 30 de persoane au fost ucise. El a spus că va rămâne în funcţie până când un nou guvern este în funcţie. "Sunt obligat să iau act de nemulțumirile legitime care există în societate", a spus el. "Sper că predarea mandatului meu şi a mandatului guvernului meu va satisface cererile protestatarilor." Aproximativ 20.000 de oameni au ieșit marţi în stradă la Bucuresti într-un protest spontan în care s-a cerut demisia lui Victor Ponta, ministrului de Interne, Gabriel Oprea, și primarului districtului în care se afla clubul de noapte Colectiv.”

„Premierul român Victor Ponta demisionează”, scrie Deutsche Welle. Liderul Partidului Social-Democrat de guvernământ PSD, Liviu Dragnea, a declarat reporterilor că Victor Ponta demisionează miercuri. Gestul urmează proteste de masă care au loc în urma incendiului de la un club de noapte, soldat cu victime. Adresându-se reporterilor aflaţi la Parlament, Dragnea a declarat că prim-ministrul îşi depune mandatul. Mii de oameni s-au adunat marți seara la București cerând responsabilitate pentru incendiul mortal de la un club de noapte din Bucureşti, care a avut loc vineri seara, soldat cu 32 de morţi.

La rândul său, agenţia France Presse scrie că 'prim-ministrul român îşi anunţă demisia după drama de la discotecă'. 'Îmi depun mandatul de prim-ministru. Sper că demisia guvernului îi va mulţumi pe oamenii care au fost în stradă', a anunţat Ponta, într-o declaraţie transmisă de posturile de televiziune, referindu-se la miile de persoane adunate marţi seară în Bucureşti şi alte mari oraşe din ţară şi care i-au cerut demisia.

Agenţia germană de presă DPA anunţă că premierul român demisionează şi reţine faptul că presiunea asupra lui Victor Ponta a crescut ca urmare a reacţiei guvernului la tragedia din clubul Colectiv, amintind că zeci de mii de oameni i-au cerut marţi seară demisia. Românii consideră, în mare parte, că la baza problemelor care au dus la drama din clubul Colectiv se află corupţia. 'Victor Ponta face şi obiectul unui proces pentru corupţie. În acel caz, el a fost salvat de o arestare umilitoare întrucât parlamentul a refuzat să aprobe ridicarea imunităţii sale, aşa cum au cerut procurorii', remarcă DPA.

Agenţia EFE transmite la rândul său că premierul român şi-a anunţat demisia şi notează că Ponta se afla sub o imensă presiune populară după incendiul de vinerea trecută.

Şi site-ul channelnewsasia.com scrie că prim-ministrul Victor Ponta a demisionat după protestele de marţi seară. Anunţul a fost făcut de preşedintele PSD Liviu Dragnea. Demisia lui Victor Ponta vine după tragedia în care 32 de oameni au murit într-un incendiu la un club de noapte din Bucureşti.

Demisia premierului Victor Ponta este relatată şi de site-urile aljazeera.com, cu titlul "Premierul român Ponta demisionează după incendiul de la club",  telegraph.co.uk, cu titlul: „Incendiul la un club de noapte din Bucureşti:  Prim-ministrul român şi întregul său guvern demisionează în urma protestelor” şi de Euobserver.com, cu titlul: Premierul român Ponta a demisionat”.