Jeffrey Franks va avea luni o serie de întâlniri pregătitoare la Bucureşti. Misiunea finanţatorilor internaţionali va avea două obiective principale, şi anume va realiza cea de-a şaptea evaluare a îndeplinirii de către România a condiţionalităţilor din cadrul Acordului Stand-By şi ‘va iniţia negocieri referitoare la un posibil aranjament viitor. În afara întâlnirilor cu autorităţile, membrii misiunii FMI se vor întâlni cu reprezentanţii partidelor politice, sindicatelor, asociaţiilor de afaceri, băncilor şi organizaţiilor societăţii civile’, informa un comunicat primit săptămâna trecută de la Biroul din Bucureşti al FMI.

‘În urma vizitei, misiunea va prezenta concluziile sale Consiliului Director al FMI. După aprobarea celui de-al şaptelea Raport de revizuire a Acordului de către boardul FMI, va fi eliberată, în circa două zile lucrătoare, cea de-a opta tranşă, în valoare de 874 milioane DST sau de circa un miliard de euro, din cadrul împrumutului de 13,15 miliarde de euro, acordat de FMI României pe 4 mai 2009’, se arăta în comunicatul semnat de şeful Biroului FMI de la Bucureşti, Tonny Lybek.

Pe lângă evaluarea performanţelor economice recente obţinute de România, misiunea Fondului va discuta cu autorităţile române şi obiectivele economice pentru perioada rămasă din actualul Acord Stand-By.

Acord de precauție

Următorul acord cu România va fi, cel mai probabil, unul de tip precautionary Stand-By, pentru că România nu este eligibilă nici pentru o linie de creditare flexibilă, nici pentru o linie de credit de tip precautionary, a explicat Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI, într-o declaraţie anterioară pentru Agerpres. ‘Pentru noul program, România va merge probabil pe un Acord Stand-By de tip Precautionary, care presupune un program concentrat în special pe probleme privind reformele structurale, continuarea consolidării fiscale şi îmbunătăţirea guvernanţei în anumite domenii de activitate’, a spus Mihai Tănăsescu.

Conform reglementărilor în vigoare la FMI, noul acord va avea, probabil, o valoare maximă de circa 3,7 miliarde de euro. Declaraţiile oficialilor de la Banca Mondială şi FMI concordă în a indica faptul că noul acord se va întinde pe o perioadă de doi ani, dar nimic nu a fost încă stabilit.

‘Părerea instituţiilor financiare internaţionale şi a Comisiei Europene este că ar fi util ca viitorul acord să fie semnat pe o perioadă de doi ani, pentru că depăşirea anului electoral 2012 ar da încredere pieţelor financiare internaţionale în continuarea reformelor din România’, a declarat săptămâna trecută directorul de ţară din cadrul BM pentru România, Bulgaria, Polonia şi ţările baltice, Peter Harrold. Opinia este în concordanţă cu cea exprimată de Jeffrey Franks la Forumul Euromoney, de la Viena.

Peter Harrold a mai precizat că, în viitorul acord, BM va avea un rol de finanţator, diferit de cel al FMI, dat fiind că BM finanţează probleme legate de deficitul bugetar, iar FMI, rezerva valutară.

‘Nu au fost semnale că România ar dori un acord de tip precautionary cu BM, pentru că acesta ar putea sprijini eventuale viitoare probleme de buget, iar România are o problemă prezentă cu bugetul’, a punctat Peter Harrold.

Creștere economică de 1,5% în 2011

BM şi FMI au estimat că în 2011 România va avea o creştere economică de 1,5%, deficitul bugetar stabilit în programul care se încheie în mai fiind de minus 4,4% pentru anul în curs. Această prognoză este optimistă, în comparaţie cu cea a BERD, Claudia Pendred, directoarea Biroului din Bucureşti al BERD declarând anterior pentru Agerpres că ‘în 2011, economia României îşi va reveni uşor, urmând să înregistreze o creştere modestă de 0,9%’.

România a încasat de la FMI suma de 12,44 miliarde de euro, din cadrul unui împrumut total de 13,15 miliarde de euro, la care se adaugă cele 3,5 miliarde de euro primite de la CE, dintr-un împrumut de 5 miliarde de euro, precum şi 300 de milioane de euro, dintr-un împrumut total de un miliard de euro de la Banca Mondială, alte 300 de milioane urmând a fi eliberaţi în scurt timp, după aprobarea dată de Board-ul BM, în data de 20 ianuarie 2011.

Cea mai recentă tranşă din împrumutul de la FMI, în valoare de 904,8 milioane de euro, a fost acordată României pe data de 7 ianuarie 2011.

Pachetul total de sprijin pentru România, convenit pe 4 mai 2009 cu marii finanţatori mondiali, se ridică, la 20 de miliarde de euro.
SURSA: Agerpres