Preţul barilului de petrol a scăzut cu aproape 70% după luna iunie 2014 şi, în prezent, se situează la cel mai redus nivel din ultimii 11 ani.

Oficialii Ministerului saudit de Finanţe au precizat, într-o conferinţă de presă, că veniturile din acest an au fost de 608 miliarde de riali (162 miliarde de dolari), mult sub ţinta de 715 miliarde de riali preconizată la începutul anului şi sub veniturile din 2014, în timp ce cheltuielile s-au ridicat la 975 de miliarde de riali (260 de miliarde de dolari), cu mult peste cifra de 860 de miliarde de dolari planificată iniţial, pe fondul unor bonusuri acordate funcţionarilor publici.

Chiar dacă deficitul din 2015 a atins un nivel fără precedent în istoria Arabiei Saudite, este vorba de o cifră mai mică decât se aşteptau atât Fondul Monetar Internaţional, care prognoza un deficit bugetar de aproximativ 130 de miliarde de dolari, cât şi alte organisme internaţionale, care evocau un deficit de peste 100 de miliarde de dolari.

Tot luni, autorităţile de la Riad au dat publicităţii şi bugetul pentru anul 2016, care prevede un deficit de 87 de miliarde de dolari, rezultat în urma unor venituri de 513 miliarde de riali (137 miliarde de dolari) şi a unor cheltuieli de 840 de miliarde de riali.

Vânzărilor de petrol asigură 90% din veniturile Arabiei Saudite, ţară care este cel mai mare exportator mondial de ţiţei, cu o producţie de aproximativ 10,4 milioane barili pe zi. Analiştii estimează că autorităţile de la Riad poartă o parte din vină pentru scăderea preţului la petrol, din cauza hotărârii de a-şi apăra cota de piaţă şi de a nu reduce producţia, în pofida diminuării preţurilor. AGERPRES