„Putem presupune, în avans, că deficitul se va ridica la aproximativ 100 miliarde de zloţi”, a transmis Koscinski. Acesta a adăugat că se aşteaptă ca economia poloneză să înregistreze o contracţie de aproximativ 4,5-4,6% în acest an, conform agerpres.ro

Deficitul bugetar din Polonia

La începutul anului, Guvernul polonez a elaborat un buget pe 2020 fără deficit, potrivit metodologiei locale de calcul. Cu toate acestea, în prima jumătate a anului, Polonia a înregistrat deja un deficit bugetar de aproximativ 17 miliarde de zloţi.

Koscinski a spus că cifra privind un deficit de 100 miliarde de zloţi este rezultatul unei analize preliminare.

„Aşteptăm în continuare opinii din parte guvernului, altor ministere şi a consiliului pentru dialog social, care ar putea să ne modifice estimările”, a spus Tadeusz Koscinski.

Ministrul Finanţelor a mai precizat că banii europeni din fondul UE de relansare vor ajunge în Polonia abia anul viitor.

În aceste condiţii, Polonia va fi nevoită să îşi rectifice bugetul din cauza pandemiei de coronavirus care a deraiat planurile anterioare privind un buget fără deficit.

Veniturile bugetare au scăzut iar cheltuielile au crescut pe fondul măsurilor de izolare introduse în primăvară, care au paralizat economia şi au forţat Guvernul de la Varşovia să lanseze mai multe pachete de salvare în valoare de miliarde de zloţi.