"Compania Dedeman a fost sancţionată de către Consiliul Concurenţei ca urmare a încheierii, în perioada 2005 – 2006 (cu 11 ani în urmă), a unor contracte standard concepute de furnizorii internaţionali Porta Kmi şi Ariston Termosanitari. Aceste contracte conţineau unele clauze neconforme cu dispoziţiile Legii concurenţei în vigoare la acea dată. Simpla semnare a acestor contracte este în contradicţie cu legea concurenţei. Nu a existat nici o înţelegere între compania Dedeman şi ceilalţi distribuitori", se menţionează în comunicat. 

În plus, compania susţine că, de la începutul activităţii sale şi până în prezent, nu a pus în practică niciun fel de înţelegeri anticoncurenţiale. "Sancţiunea aplicată se datorează faptului că la data încheierii respectivelor contracte (cu 11 ani în urmă), legislaţia în materie de concurenţă nu a fost suficient de bine înţeleasă. Pedepsele în materie de legislaţie a concurenţei în România sunt mai drastice decât în orice altă ţară a UE", se precizează în comunicat. 

Pe de altă parte, compania anunţă că, după deschiderea investigaţiilor de către Consiliul Concurenţei, a implementat un program de conformare în materie de concurenţă şi şi-a asumat rolul de a promova legislaţia în materie de concurenţă faţă de colaboratorii săi, pentru a avea certitudinea înţelegerii şi respectării acesteia. 

"Suntem de părere că existenţa companiei Dedeman pe piaţa materialelor de construcţii reprezintă un factor de echilibru şi de garantare a unui mediu concurenţial. Prin prezenţa noastră în piaţă, preţurile sunt mai mici decât în alte ţări vecine, în care nu îşi desfăşoară activitatea nici o companie cu acţionariat autohton. Dovada o constituie faptul că reprezentăm prima opţiune în alegerile consumatorilor din România şi nu numai, nenumăraţi clienţi din ţări precum Bulgaria, Serbia, Ungaria, Republica Moldova cumpărând din magazinele Dedeman situate în proximitatea frontierelor", se subliniază în comunicat. 

La sfârşitul săptămânii trecute, Consiliul Concurenţei a anunţat, într-un comunicat, că a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 28,12 milioane lei (aproximativ 6,32 milioane euro), un număr de 41 de companii active pe piaţa distribuţiei de uşi şi pe piaţa distribuţiei centralelor termice şi boilerelor pentru încheierea unor înţelegeri anticoncurenţiale. 

Sancţiunile au fost aplicate în cadrul investigaţiilor având ca obiect înţelegerile prin care au fost fixate preţurile pentru produsele Porta KMI România (uşi) şi Ariston Thermo Romania SRL (centrale termice). 

AGERPRES