Persoanele fizice care obţin alte venituri în afara salariului nu trebuie să depună lunar declaraţiile la Casa Naţională de Pensii sau la Agenţia de Şomaj a Capitalei, ci numai în cazul schimbării venitului, a afirmat, miercuri, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Mihai Şeitan, cu prilejul dezbaterilor din Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor, pe marginea proiectului de Lege a pensiilor.

‘Până la data de 25 ale fiecărei luni, persoanele trebuie să-şi depună declaraţiile de venit pentru venituri, altele decât cele obţinute din salariul de pe cartea de muncă. Sistemul funcţionează şi în luna viitoare. Declaraţiile nu se depun în fiecare lună, ci numai atunci când se schimbă venitul’, a explicat Şeitan.

Acesta a adăugat că, în cazul în care schimbarea venitului are loc cu o zi înainte de data-limită pentru depunerea declaraţiei, angajatul va transmite noile informaţii până la data de 25 ale lunii următoare.

‘Dacă intervine o situaţie de schimbare a venitului în data de 24 ale unei luni, angajatul va depune noua declaraţie până la data de 25 ale lunii următoare’, a precizat ministrul Muncii.

Şeful MMFPS a afirmat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că persoanele plătite pe drepturi de autor nu vor fi penalizate dacă nu vor depune până la sfârşitul zilei de 25 august declaraţiile.

‘S-a speriat lumea că se vor plăti amenzi pentru că nu se depun astăzi, pentru prima oară când încep aceşti oameni să depună aceste declaraţii. Este fals. Nu o să se plătească niciun fel de penalizare pentru faptul că nu au reuşit să depună aceste declaraţii azi. Este normal ca prima oară când se fac astfel de declaraţii, oamenii să nu fie foarte siguri pe ce completează. Trebuie să înveţe. Trebuie să îi înveţe şi cei care lucrează cu ei şi trebuie să le spună mai multe”, a menţionat ministrul.

Mihai Şeitan a explicat că penalizările nu sunt făcute ‘să dăm în oameni’, ci vor fi aplicate atunci când, după punerea la punct a sistemului, se va constata ‘o rea credinţă şi oamenii nu-şi vor continua activitatea’.

Potrivit ministrului Muncii, declaraţiile vor putea fi depuse pe parcursul întregii săptămâni, poate chiar şi ulterior.

SURSA: Agerpres