”Nu există nicio discuție, nicio evaluare în acest sens. Este exclus să modificăm ceva la Pilonul II. Dacă nu există niciun demers în acest sens, exclud posibilitatea ca în acest an să fie vreo modificare (…) Ne apropiem de creșterea potențială recomandată de Comisia Europeană și FMI. Avem un angajament de la care nu facem rabat, de o creștere economică de 6,1% în acest an”, a spus spus Viorel Ștefan la o emisiune de la Antena 3.

După ce au redus contribuţia către pilonul II de pensii, autorităţile au arătat, în repetate rânduri, că vor urma şi alte mutări în sensul reducerii importanţei pensiilor private.

Cea mai vehiculată variant este aceea ce pensiile de pilon II, în present obligatorii, să devină opţionale, cee ace ar echivala, defapt, cu desfiinţarea lor şi mutarea parte către bugetul de stat (pilonul II), parte către pensiile facultative (pilonul III).

O altă variantă care a fost avansată pe surse este reducerea la zero a contribuţiei către pensiile private, adică o naţionalizare indirectă a acestor fonduri, pe un model aplicat şi în Ungaria sau Polonia.

Circa 7 milioane de români contribuie la pensiile private obligatorii, acolo unde s-au strâns, în cei zece ani de existenţă în jur de 10 miliarde de euro.

Randamentul mediu anualizat obţinut de fondurile de pensii, adică suma pe care plasamentele făcute au adăugat-o la contribuţia oamenilor, este de circa 9%.  

Adminstratorii de pensii private au început să avenseze, încă de anul trecut, ipoteza unei naționalizări a pensiilor private. Una dintre companiile din domeniu, NN, și-a anunțat chiar clienții despre iminența unei astfel de măsuri, motiv pentru care directorul său de atunci a fost sancționat cu cea mai mare amendă din istoria ASF.