În cursul unei vizite efectuate pe un şantier naval din Connecticut unde sunt construite submarinele nucleare de atac, şeful Pentagonului a trecut în revistă diversele ameninţări pentru securitatea Statelor Unite, printre care Iranul, Coreea de Nord şi ciberatacurile.

Apoi, pe neaşteptate, a abandonat retorica tradiţională a responsabilor americani, adăugând China şi India listei amintite.

‘Facem faţă ameninţării puterilor emergente – China, India -, alte ţări faţă de care trebuie fim atenţi şi să facem în aşa fel încât să avem întotdeauna suficientă putere în Pacific pentru a le lăsa să înţeleagă că nu ne vom mişca de acolo’, a afirmat el în prezenţa muncitorilor.

În cursul unei deplasări efectuate în această săptămână în Pacific, preşedintele Barack Obama a reafirmat angajamentul american în regiune. Dar Washingtonul a avut întotdeauna grijă să nu descrie China ca o ameninţare, chiar dacă uneori relaţiile dintre cele două ţări sunt tensionate.

În ce priveşte India, responsabilii americani o văd ca pe un partener din ce în ce mai important în regiune şi cu care Pentagonul caută să colaboreze.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, căpitanul de vas John Kirby, a precizat jurnaliştilor care îl însoţeau pe ministru că Panetta nu consideră nici India şi nici China ca ameninţări.

‘El se referea la provocările cărora sunt supuse aceste puteri emergente, provocări pe care le împărtăşim cu ele, în timp ce încercăm să ne ameliorăm relaţiile într-un mediu turbulent şi dinamic pe planul securităţii’, a insistat el.
SURSA: Agerpres