Jacek Rostowski, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a UE, a avertizat: ‘Avem o alegere hidoasă .. ori o intervenţie masivă de la BCE, ori o catastrofă’.

Dacă zona euro se prăbuşeşte, ‘vom pierde o mare parte din producţia noastră economică. Există pericolul unui dezastru economic major – cum ar fi Marea Depresiune din 1930 – care ar putea duce la război în Europa’, a explicat oficialul polonez.

În schimb, preşedintele Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), Jens Weidmann, a respins cererile internaţionale pentru ca Banca Centrală Europeană să intervină mai agresiv pe pieţele de obligaţiuni pentru a combate criza datoriilor din zona euro, avertizând că o astfel de măsură ar încălca legislaţia europeană. SFAT de la Deutsche Bank: Dacă Merkel nu se răzgândește, săpați o groapă în pământ și ascundeți-vă!
Şeful Bundesbank a reiterat că BCE nu poate fi un creditor de ultimă instanţă pentru guvernele europene şi în acest sens a respins sugestiile potrivit cărora BCE ar trebui să împrumute FMI, care la rândul său ar putea să împrumute Italia.

Rostowski a avertizat asupra potenţialelor consecinţe negative ale crizei datoriilor: ‘Dacă nu reuşim să calmăm pieţele, nu va exista nici cea mai mică şansă ca actuala criză să se oprească la Italia. Se va extinde la fiecare ţară din zona euro. Repet: la fiecare ţară, inclusiv Germania’.

Germania, cel mai mare contributor la programele de salvare a ţărilor cu datorii mari din zona euro, promovează planuri de modificare a reglementărilor UE. Însă planurile gemane nu sunt privite peste tot cu entuziasm, fie în zona euro, fie în celelalte zece ţări membre ale UE, printre care şi Marea Britanie.
Merkel a vorbit despre război în Parlamentul German
Cancelarul german Angela Merkel a avertizat că dacă nu se pun de acord cu privire la un plan de salvare a monedei euro, statele europene vor sfârși prin a se război între ele.
"Nimeni nu ar trebui să se gândească că în următoarea jumătate de secol va fi asigurată pacea și prosperitatea. Dacă euro cade, Europa cade", a spus Merkel în fața parlamentarilor germani.