Comandantului US Navy în Europa şi în Africa, amiralul Robert Burke declara că manevrele agresive ale ruşilor faţă de forţele SUA şi NATO în Marea Neagră în ultimele săptămâni par destinate să incite la provocarea unei riposte.

În acest context, Ministerul de Externe rus, prin ministrul adjunct de externe, Aleksandr Gruşko, reacționează dur, relatează agenţiile de presă RIA Novosti şi RBC.

Amintim faptul că în cadrul declarațiilor sale, amiralul Robert Burke a calificat drept riscante aceste tentative ale ruşilor care par să aibă scopul „de a ne incita să deschidem focul primii”.

„Aliaţii şi partenerii NATO, care operează în această zonă, sunt constant supravegheaţi de navele ruse, dar în general aceste interacţiuni sunt sigure şi profesioniste, deşi par destinate să intimideze”, a declarat amiralul american la 21 iulie în cursul unui eveniment la Memorialul US Navy.

Totodată, el a mai subliniat faptul că Rusia ”incită” la atac, așteptând oricând să facă primul pas.

„Când un avion de atac survolează un distrugător la o altitudine de numai 100 picioare (puţin peste 30 de metri) şi chiar deasupra lui, comandanţii noştri se gândesc dacă acest avion are sau nu un profil de atac. Se poate spune că ei ne incită să tragem primii. Nu vom face asta primii fără provocare, dar nici nu voi cere ofiţerilor mei de comandă să primească prima lovitură în bărbie”, a declarat Burke.

”O declarație periculoasă”

De cealaltă parte, ministrul adjunct de externe, Aleksandr Gruşko este de părere că declaraţia comandantului US Navy în Europa şi în Africa este extrem de periculoasă, reprezentând o tentativă de a transfera responsabilitatea pentru instigarea la un conflict în Marea Neagră.

„O declaraţie extrem de periculoasă. Conţine o ameninţare nedisimulată de a recurge la forţă. Este clar că este o încercare de a transfera responsabilitatea pentru o posibilă escaladare în Marea Neagră de la un cap bolnav la unul sănătos”, a declarat Gruşko.

El a mai subliniat faptul că, în opinia sa, tensiunea în regiune se accentuează din cauză că Statele Unite îşi consolidează prezenţa militară în imediata vecinătate a graniţelor ruse. „Unde este Marea Neagră şi unde sunt SUA?”, a exclamat el.

Totodată, oficialul rus a mai precizat că restabilirea contactelor profesionale pe linie militară între Rusia şi statele membre NATO ar putea reduce riscul de incidente militare.

Amintim faptul că, responsabili americani au criticat în mai multe rânduri Rusia pentru ceea ce ei au numit interceptări „nesigure şi neprofesioniste” împotriva unor avioane şi nave de război americane în mările din jurul Europei.

Astfel de cazuri au constat în zboruri la mică altitudine deasupra navelor de război americane, considerate riscante din cauza incertitudinii privind intenţiile şi potenţialele accidente, potrivit Business Insider.