Pe 29 decembrie 2015, în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 972, a fost publicat Ordinul MDRAP nr. 2069/2015 privind aprobarea unui formular tipizat pentru activitatea de colectare a impozitelor și taxelor locale, desfășurată de către organele fiscale locale, privind Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, act normativ care aprobă practic modelul formularului ce trebuie completat şi depus în 2016 de persoanele fizice ce deţin o clădire, indiferent de destinaţia acesteia: rezidenţială (pentru locuit), nerezidenţială (activităţi economice) sau mixtă (atât pentru locuit, cât şi pentru desfăşurarea unei activităţi economice).

Un astfel de formular tipizat va fi identificat, potrivit documentului amintit, cu următoarele elemente: "Model 2016", grupa de litere "ITL" (însemnâd Impozite şi Taxe Locale) şi cifrele "001".

Mai multe detalii, pe avocatnet.ro.

Persoanele fizice care nu vor depune declaraţia pentru stabilirea impozitului pe clădiri până cel mai târziu la 31 martie vor primi amenzi cuprinse între 500 şi 1.000 de lei, informează avocatnet.ro.

Acelaşi cuantum al amenzii este prevăzut şi pentru celelalte persoane juridice, cu excepţia celor încadrate în categoria contribuabililor mari şi mijlocii. Pentru aceste două categorii, amenda prevăzută de Codul de procedură fiscală porneşte de la 1.000 de lei şi poate ajunge până la valoarea de 5.000 de lei.