Salarii de 3.700 de lei în România

Marcel Ciolacu spune că săptămâna următoare, urmează să fie adoptată o hotărâre de Guvern referitoare la majorarea salariului minim.

Guvernul trebuie să ofere clarificări cu privire la modul în care această majorare va afecta angajații din sectoarele agricol și construcții.

Într-o discuție cu jurnaliștii, premierul Marcel Ciolacu a subliniat că, odată cu creșterea salariului minim, punctul de amendă nu va fi modificat.

Guvernul a făcut cunoscut faptul că va majora salariul minim începând cu 1 iulie, însă această decizie nu a inclus angajații din agricultură și construcții. Aceștia beneficiază și ei de salarii minime, dar cu câteva diferențe.

Aceste două grupuri au salarii minime ceva mai mari, motiv pentru care guvernul trebuie să stabilească și pentru aceștia o politică în această privință.

Salariul minim pentru angajații din agricultură va crește de la 3.400 de lei la 3.700 de lei. Salariul minim pentru cei din construcții va rămâne la nivelul actual de 4.500 de lei.

Guvernul intenționează să ajusteze plafonul măsurii de neimpozitare a salariului minim de la 200 de lei la 300 de lei.

Punctul de amendă nu va crește

Punctul de amendă nu va fi ajustat în concordanță cu majorarea salariului minim. În prezent, acesta este de 165 de lei, reprezentând 5% din salariul minim.

Chiar dacă ar fi trebuit să crească la 185 de lei odată cu majorarea salariului minim de la 3.300 lei la 3.700 lei, premierul Marcel Ciolacu a comunicat că punctul de amendă va rămâne la nivelul actual.

Politie
SURSA FOTO: Dreamstime

Mediul de afaceri trebuie sprijinit

Cu doar două zile în urmă, liderul PNL a declarat că decizia de a majora salariul minim a fost adoptată. El a mai spus că este necesară sprijinirea mediului de afaceri.

„S-a stabilit ca această mărire să fie de 400 de lei, cu menţiunea că nu doar 200 de lei, ci 300 de lei să rămână ca fiind sumă neimpozabilă”, a explicat el.

Decizia de a majora salariul minim a stârnit tensiuni în coaliție. Ciolacu a anunțat această măsură fără a consulta colegii din guvernare.

Marcel Ciolacu a afirmat că singura decizie a fost luată pe data de 15 decembrie în cadrul Coaliției. El spune că nu își amintește să fi existat alte decizii în acest sens.

Conform unor informații obținute din surse, liberalii nu erau împotriva deciziei de a majora salariul minim, însă subliniau că acest lucru ar fi trebuit discutat și cu Patronatele.