Ce se întâmplă cu banii românilor? Cum va evolua cursul euro în 2025

Curs valutar. Economiștii estimează că, în 2025, cursul euro va fluctua în jurul valorii de 5,10 lei.

Mugur Isărescu a afirmat că țara s-a „jucat cu focul” și a atras atenția că nu este posibil să se ia astfel de riscuri. El a subliniat că, dacă se vorbește despre naționalizare, piața de capital ar reacționa negativ.

„Ne-am jucat cu focul, noi, ca țară. Nu poți să te joci cu focul. Dacă cineva vorbește de naționalizare, piaţa de capital ce poate să facă? Da, am venit să-mi tai capul”, a declarat acesta.

Guvernatorul BNR a făcut primele declarații după furtuna economică, recunoscând că menținerea cursului euro sub 5 lei nu era posibilă.

„Am avut o presiune puternica pe piaţa valutară, ieşiri mari de capital. Aş spune istoric, unele din cele mai mari. A fost o avalanșă de factori negativi. A început datorita tensiunilor și discursului public deseori agresiv, în perioada campaniei electorale.

Cursul de sub 5 lei era imposibil de apărat. Cred că ar fi dat mult mai rău să se fi rupt chiar în prag de turul 2”, a spus acesta.

A fost înființată o celulă de criză, iar Banca Națională a intervenit cu miliarde de euro pentru a stabiliza cursul valutar. După turul doi al alegerilor, leul s-a apreciat, iar astăzi moneda a fost cotată puțin peste 5 lei, înregistrând o ușoară creștere față de ziua anterioară.

„5,1 maxim. Nu are motive substanţiale, cel puţin până la apariţia unei decizii guvernamentale în ceea ce priveşte deficitul.

La momentul ăsta toată lumea s-a calmat şi cred că pe lista de îngrijorări e destul de jos cursul”, a declarat Adrian Mitroi, profesor de economie.

Inflația reprezintă în continuare o provocare majoră

În schimb, inflația continuă să reprezinte o provocare majoră, România rămânând lideră în Uniunea Europeană în ceea ce privește creșterea prețurilor. Pentru luna aprilie, inflația a atins 4,9%, nivel dublu față de media din UE.

De asemenea, Banca Națională a României (BNR) a revizuit în creștere prognoza de inflație pentru finalul anului, estimând acum o rată de 4,6%, cu un procent mai mult decât previzionase inițial.

Adrian Mitroi a spus că inflația este persistentă și dificil de redus, anticipând o scădere spre sfârșitul anului, dar menținându-se ridicată anual. El a exprimat îngrijorarea legată de schema de plafonare a prețurilor la energie, considerând că ar fi o decizie înțeleaptă să fie amânată.

Totodată, a sugerat că, în cazul creșterii taxelor, ar trebui să existe și măsuri compensatorii pentru economie.

„Este lipicioasă. Foarte greu coboară. Spre sfârşitul anului va coborî. Dar anuală rămâne mare. Cea mai mare temere este schema de plafonare la energie.

Cred ca ar fi o măsură foarte inteligentă s-o amâne. Dacă vii cu taxe mai mari, să dai ceva economiei”, a spus acesta.

Economia României va înregistra o creștere modestă în perioada următoare, în condițiile în care Comisia Europeană a revizuit în scădere prognoza de creștere pentru acest an, de la 2,5% la doar 1,4%.