Mugur Isărescu (BNR) susține atragerea „masivă” de fonduri europene

Mugur Isărescu a reamintit tuturor, la prezentarea raportului privind inflația, că încrederea se câștigă greu și se poate pierde într-o singură noapte. Totuși, spune el, ceea ce s-a întâmplat în ziua precedentă și a continuat și în ziua respectivă pe piețele valutară, monetară și bursieră indică un început bun.

Guvernatorul BNR a susținut că, pentru a evita o scădere a creșterii economice, în opinia sa, singura șansă în condițiile actuale este atragerea fondurilor europene într-un mod masiv, subliniind că toate întârzierile trebuie recuperate. El are convingerea că acest lucru este posibil, cu condiția să existe seriozitate și oameni care să nu ofere informații contradictorii în timp.

Mugur Isărescu a subliniat necesitatea unei relații strânse cu Comisia Europeană și a explicat că, odată cu reluarea proiectelor și funcționarea lor efectivă, se va putea recâștiga credibilitatea inclusiv în fața piețelor private de capital. Într-un astfel de scenariu, se va observa o oprire a scăderii rezervei valutare, fondurile urmând să intre în rezerva BNR, iar instituția va furniza echivalentul în lei către Ministerul Finanțelor.

„Încrederea se câștigă greu și se pierde într-o noapte. Dar ce s-a întâmplat ieri și a continuat și astăzi – piața valutară, monetară, bursieră arată că începutul este bun. Ca să nu avem scădere de creștere economică, în opinia mea, singura noastră șansă în condițiile actuale este atragerea banilor europeni, dar masiv, toate întârzierile trebuie aduse la zi.

Și cred că se poate. Seriozitate, oameni care să fie serioși, nu spun ceva și peste două luni afli altceva, iar uneori peste un an afli că este altceva. Relație strânsă cu Comisia Europeană. Relație strânsă cu Comisia Europeană. Și, în felul acesta, pe măsură ce proiectele sunt repuse pe tapet și încep să funcționeze, se va recâștiga credibilitatea și de către piețele private de capital. Se va observa, că nu mai scade rezerva. Intră banii în rezerva băncii naționale și noi dăm către Ministerul de Finanțe echivalentul în lei.

Și, în felul acesta, pe măsură ce proiectele sunt repuse pe tapet și încep să funcționeze, se va recâștiga credibilitatea și de către piețele private de capital. Se va observa, că nu mai scade rezerva. Intră banii în rezerva băncii naționale și noi dăm către Ministerul de Finanțe echivalentul în lei”, a declarat el în timpul prezentării raportului privind inflația.

România vrea renegocierea PNRR

Guvernul de la București vrea renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR), dar Comisia Europeană (CE) nu a fost de acord cu propunerile coaliției de guvernare.

În ultimele luni, situația a fost inversă, a avertizat guvernatorul BNR. Mai precis, rezerva a scăzut, lichiditatea din piață s-a redus, iar acest lucru a generat presiuni asupra cursului valutar și a dus la creșterea dobânzilor. Acesta a avertizat că, dacă nu se repun rapid în funcțiune fondurile europene, perspectivele economice devin îngrijorătoare.

Din experiență, nu există multe opțiuni de reduceri bugetare pe termen scurt, iar singurele cheltuieli care pot fi diminuate rapid sunt cele destinate investițiilor – măsură care ar afecta negativ creșterea economică, conducând chiar spre recesiune. Oficialul român a avertizat că, în cazul unor reduceri ale fondurilor bugetare, credibilitatea nu ar fi consolidată, ci dimpotrivă, ar avea de suferit.

„Invers a fost în ultimele luni, scade rezerva, scade lichiditatea în piață, crește presiunea pe curs, cresc dobânzile. Dacă nu repunem pe picioare rapid fondurile europene, nu văd unde s-ar putea duce lucrurile. Din experiență, nu ai de unde să tai repede.

Singurele cheltuieli care se pot reduce rapid sunt cele cu investițiile, care vor duce și mai jos creșterea economică, către recesiune. Credibilitatea, mai ales dacă te apuci să tai la fonduri bugetare, nu o crești, ci o dai în jos”, a punctat oficialul român.