Decizie pentru proprietarii de terenuri

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a informat că lucrările de reabilitare la Staţia de Bază Celeiu, la staţiile de repompare şi la cele 13 canale de aducţiune din Terasa Corabia, în cadrul sistemului de irigaţii din Lunca Dunării, sunt în curs de desfăşurare.

Valoarea totală a investiţiei se ridică la aproximativ 58.000.000 de lei. După finalizarea acestor lucrări, se estimează că o suprafaţă de 31.000 de hectare va beneficia de irigaţii.

„Irigaţii în Lunca Dunării! Încă din prima zi de la pornirea primei staţii de pe Amenajarea de Irigaţii Terasa Corabia, peste 136 de hectare de teren agricol pe care se cultivă cereale şi fasole sunt acum irigate.

Pe Terasa Corabia încă se execută lucrări de reabilitare la Staţia de Bază Celeiu, la staţiile de repompare şi pe cele 13 canale de aducţiune, valoarea totală a investiţiei fiind de aproximativ 58.000.000 lei”, a scris Florin Barbu, luni pe Facebook.

Florin Barbu
Florin Barbu / SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Apă fără costuri pentru terenuri

Florin Barbu a menționat că în cadrul amenajării au fost înființate 14 OUAI-uri, acoperind o suprafață de 29.000 de hectare. El a adăugat că în prezent există apă pe canale, fără costuri pentru fermieri, și că sistemele de irigații au fost reabilitate.

De asemenea, OUAI-urile au accesat proiecte pentru modernizarea infrastructurii secundare. Barbu a subliniat că aceste realizări au fost posibile datorită respectării angajamentelor și colaborării între toți cei implicați.

„Pe această amenajare au fost înfiinţate 14 OUAI-uri (Organizaţia Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii – n.r.), cu o suprafaţă de 29.000 de hectare. Azi avem apă pe canale, fără costuri pentru fermieri, azi avem sisteme de irigaţii reabilitate, OUAI-uri care au accesat proiecte pentru modernizarea infrastructurii secundare, pentru că noi toţi, ne-am respectat angajamentele şi am lucrat împreună”, a mai spus Barbu.

Ministrul social-democrat a mai spus că suprafața irigată este de 31.000 de hectare.

Lucrările au început la debut de aprilie

La începutul acestei luni, ministrul Agriculturii a anunțat începerea lucrărilor de modernizare la amenajarea Sadova-Corabia. Acest proiect este esențial pentru combaterea fenomenului de deșertificare din Lunca Dunării.

Modernizarea sistemului de irigații are ca scop îmbunătățirea productivității agricole și implementarea unei gestiuni eficiente a resurselor de apă, în beneficiul comunităților locale și al întregii regiuni.

Una dintre cele mai vechi amenajări de irigații din România, Pietroiu-Ștefan cel Mare, situată în județul Călărași, este în prezent în proces de reabilitare, iar lucrările sunt în desfășurare la 60% din capacitatea lor. Un oficial din domeniul agriculturii a precizat că valoarea totală a investiției este de 276.000.000 de lei, iar progresul actual al lucrărilor se situează la 60%. Se estimează că această investiție va fi finalizată până în anul 2025.