Taxe majorate. Costurile de întreținere, alimentare și asigurare ale unui autoturism cresc semnificativ, iar noile taxe și impozite vor avea un impact major asupra bugetelor personale.
Taxe majorate. Românii vor plăti mai mult pentru a deține un autoturism
Taxe majorate. Una dintre primele lovituri pentru șoferi este scumpirea carburanților, care va intra în vigoare în două etape: 1 august 2025 și 1 ianuarie 2026. Atunci, accizele și TVA-ul vor crește, ceea ce va duce la un plus de 77 de bani pe litru pentru benzină și 70 de bani pentru motorină. Dacă prețul petrolului se va majora pe piețele internaționale, creșterea la pompă ar putea depăși 1 leu pe litru.
Rovinieta va suferi o scumpire considerabilă: de la tariful actual, aceasta va ajunge la 50 de euro pe an pentru autoturisme, însemnând o creștere de 78%. Însă această taxă este doar începutul. România va implementa sistemul TollRo, care va înlocui rovinieta și va calcula costul utilizării infrastructurii rutiere în funcție de kilometrii parcurși. Într-o primă fază, măsura vizează vehiculele comerciale, dar sunt luate în calcul și taxe ecologice pentru autoturismele personale, în cadrul unei reforme a fiscalității verzi.
La aceste costuri se adaugă eliminarea plafonului RCA, valabilă începând cu 1 iulie 2025. Această schimbare va duce la o majorare a prețurilor polițelor de asigurare auto obligatorie. Estimările din piață arată creșteri de 10–15% față de nivelul anterior. Astfel, un șofer care plătea 1.000 de lei pe an ar putea ajunge să achite 1.150 de lei sau chiar mai mult, în funcție de istoricul și profilul său de risc.

Vor veni și mai multe măsuri de la Uniunea Europeană
Taxe majorate. Începând cu anul 2027, în Uniunea Europeană va fi implementat sistemul ETS 2, care presupune o taxă de emisii aplicată direct asupra prețurilor la carburanți și gazul natural utilizat în locuințe. Atât benzinăriile, cât și furnizorii de gaze vor fi obligați să cumpere certificate de emisii, iar costurile vor fi transferate consumatorilor. Estimările Energy Policy Group indică un impact lunar de 8,2 euro pentru o familie cu mașină pe benzină, 10,9 euro pentru un diesel și 13,8 euro pentru familiile care folosesc centrală pe gaz.
Toate aceste măsuri și scumpiri conturează o realitate economică dură pentru români. Deținerea unui autoturism personal riscă să devină, din ce în ce mai mult, un lux accesibil doar celor cu venituri peste medie.