Tanczos Barna avertizează că înghețarea salariilor și pensiilor trebuie să rămână o soluție strict temporară

Vicepremierul Barna avertizează că măsurile de înghețare a salariilor și pensiilor, aflate în discuție la nivel guvernamental, nu pot deveni o regulă pe termen lung, ci trebuie să rămână strict temporare. Oficialul subliniază că puterea de cumpărare a românilor este deja sub presiune, iar degradarea veniturilor ar crea dezechilibre sociale majore.

„Măsurile de îngheţare a salariilor şi pensiilor trebuie să fie temporare. Puterea de cumpărare a cetăţenilor şi veniturile nu pot fi degradate an de an. De aceea aceste măsuri sunt temporare, cu siguranţă. În ce priveşte măsurile de creştere a accizelor: aici ori discutăm de temporizare, ori de o perioadă relativ mai lungă de nemajorare a acestora. Aceste măsuri nu pot fi pe termen lung. Poate un an, un an şi jumătate maxim”, a afirmat, luni seară, la Digi 24, vicepremierul Tanczos Barna.

Totodată, Barna atrage atenția asupra nevoii de a proteja categoriile vulnerabile, dar și de a închide portițele prin care sistemul este exploatat:

„Trebuie puse în balanţă măsurile de aducere de venituri suplimentare la buget, dar şi de protejare a celor cu salarii şi pensii mici. De asemenea, trebuie închise portiţele, acele portiţe care exploatează în mod obraznic sistemul. Adică, spre exemplu, ai probleme de vedere, dar ai permis de conducere. Ajungem să avem multe persoane care sunt cu incapacitate de muncă, dar acele lucruri trebuie controlate şi verificate.”

Tanczos Barna
SURSA FOTO: Facebook, Tanczos Barna

Guvernul a recurs la rezerve din cauza blocajului financiar provocat de criza politică

În ceea ce privește perioada de instabilitate politică din luna mai, Tanczos Barna a vorbit deschis despre momentele tensionate din culisele Guvernului, generate de demisia premierului Marcel Ciolacu. Vicepremierul a dezvăluit că România nu a reușit să acceseze fonduri de pe piețele internaționale din cauza incertitudinii, fiind necesară prioritizarea plăților bugetare.

„A fost un moment de cumpănă în ziua în care premierul Ciolacu şi-a dat demisia. În ziua respectivă s-a ajuns să nu ni se mai dea pe caiet. Am ieşit pe pieţele internaţionale pentru un împrumut şi a trebuit să închidem sesiunea fără niciun ban. Pur şi simplu nu voiau să ne dea bani. A fost incertitudinea politică atât de mare, încât au spus să aşteptăm să vedem ce se întâmplă. A fost creată acea celulă de criză de care a vorbit şi guvernatorul Mugur Isărescu şi în câteva zile am găsit o soluţie, astfel încât timp de şase sau opt săptămâni să ne descurcăm şi fără împrumuturile externe. Am prioritizat plăţile, am început cu plata salariilor şi a pensiilor, iar investiţiile le-am plătit după data de 20 mai, după care 20 iunie”, a relatat Barna.

Din cauza imposibilității de a accesa împrumuturi externe, autoritățile au folosit rezervele statului și au amânat temporar investițiile, prioritizând plata salariilor și a pensiilor. Vicepremierul  Barna susține că, în prezent, nu există riscuri privind aceste plăți și subliniază că menținerea lor la nivel actual este de preferat unor majorări nesustenabile.

„Azi nu există niciun risc de neplată a salariilor şi a pensiilor. Dar prefer să asigurăm plata salariilor şi pensiilor la acest nivel, decât să punem în pericol plata pensiilor majorate”, a conchis vicepremierul.