Decizia vine în contextul în care poluarea continuă să fie o problemă majoră în India și în întreaga lume. Organizația Mondială a Sănătății estimează că poluarea aerului provoacă anual șapte milioane de decese premature, transportul având o contribuție semnificativă, potrivit Cartoq.

În februarie 2023, Ministerul Transporturilor a emis un proiect de notificare prin care se cere casarea tuturor vehiculelor mai vechi de 15 ani ale guvernului central și ale statului. Noua politică se va aplica și autobuzelor și altor vehicule ale corporațiilor și departamentului de transport.

Guvernul central a alocat sume semnificative pentru promovarea politicii de casare

Guvernul din Uttar Pradesh încurajează casarea vehiculelor private mai vechi de 15 ani folosite în departamentele guvernamentale. Guvernul central a alocat sume semnificative pentru promovarea politicii, iar statele vor trebui să atingă anumite etape.

Astfel, începând cu luna aprilie, toate vehiculele guvernamentale din India, mai vechi de 15 ani, își vor pierde automat dreptul de a circula pe drumurile publice, certificatul de înmatriculare urmând să expire, conform noilor reglementări.

Își pierd automat dreptul de a circula pe drumurile publice

Orice vehicul care are o vechime de 15 ani sau mai mare, aparținând guvernelor locale, întreprinderilor din sectorul public sau oricărei organizații deținute sau controlate de guvern, va trebui să fie casat.

Acestea își vor pierde automat dreptul de a circula pe drumurile publice, certificatul de înmatriculare urmând să expire, conform noilor reguli. Cu toate acestea, vehiculele cu destinație specială, cum ar fi cele blindate și alte vehicule specializate utilizate în scopuri operaționale pentru apărarea țării și menținerea ordinii și a legii, nu sunt incluse în noul regulament.

Politica de casare a vehiculelor, folosită la nivel global

Guvernul din India a considerat că cea mai bună cale de a încuraja casarea mașinilor este renunțarea la propriile vehicule care au o vechime mai mare de 15 ani și poluează foarte mult.

Politica de casare a vehiculelor a fost folosită la nivel global pentru a da un impuls producției de automobile și sectoarelor conexe și a crea o nouă cerere pentru mașini. Pentru vehiculele comerciale și vehiculele private, politica se va aplica din iunie 2024.

New Delhi, una din cele mai poluate capitale din lume, se luptă cu un smog cronic în fiecare an pentru că scăderea temperaturii face să stagneze particulele poluante provenite de la centralele pe cărbune, gazele de eşapament şi incendierea deşeurilor în aer liber.

Curtea Supremă a Indiei a cerut anul trecut Comisiei pentru managementul calităţii aerului a propună măsuri pentru reducerea poluării în nordul Indiei.