Mai precis, persoanele care vor să vândă o mașină la mâna a doua vor fi nevoite să prezinte și istoricul vehiculului, potrivit unui proiect care urmează să fie votat în Parlament.

Proiectul prevede obligația vânzătorului de a cere și oferi un certificat de la Registrul Auto Român (RAR) cu numărul total de kilometri parcurși ori implicarea în accidente.

Documentul va fi eliberat contra cost

Trebuie menționat că documentul obținut de la Registrul Auto Român (RAR) va fi eliberat contra cost, conform proiectului. Amintim că modificările făcute asupra kilometrajului erau încadrate ca infracțiuni ce puteau fi pedepsite cu închisoare, în propunerea inițială.

Totuși, deputații au eliminat aceste prevederi.

Toate informațiile se vor regăsi într-un registru electronic

Totodată, valorile indicate de odometrele mașinilor din România se vor regăsi într-un registru electronic ce trebuie înființat și gestionat de RAR, conform propunerii.

Datele vor fi preluate de RAR de la stațiile autorizate pentru efectuarea inspecției tehnice periodice și de la service-uri, atunci când mașinile ajung pentru verificări, reparații sau întreținere.

În baza informațiilor din acest registru, RAR va elibera, la cerere și contra cost, deținătorilor de autovehicule destinate transportului de persoane care au, în afara locului conducătorului, cel mult opt locuri pe scaune, respectiv autoturisme, un certificat.

Certificatul eliberat de către Registrul Auto Român (RAR) va fi denumit RAR Auto-Pass. Acesta va conține informațiile existente în registru în legătură cu istoricul citirii odometrului, implicarea mașinii într-un eveniment care a produs avarii grave la sistemul de direcție, sistemul de frânare, structura de rezistență a caroseriei ori a șasiului sau la alte sisteme de siguranță activă ori pasivă și va fi valabil 60 de zile de la data eliberării.

Astfel, vânzătorul unei mașini înmatriculate, înregistrate sau introduse pe piață în România va trebui să transmită cumpărătorului un certificat RAR Auto-Pass valabil, pentru mașina ce urmează să fie vândută.

În schimb, vânzătorul va putea transmite cumpărătorului un document prin care se va menționa că nu sunt disponibile informații referitoare la o mașină, atunci când în registru apare o astfel de situație. Spre deosebire de certificatul RAR, acest document se va obține gratuit.