Compania de stat Energocom, furnizorul principal energetic din Republica Moldova, şi compania poloneză PGNiG au semnat un contract privind achiziţionarea de probă a unui milion de metri cubi de gaze naturale, a anunţat luni guvernul de la Chişinău într-un comunicat.

Aceasta este prima prima achiziţie de gaze naturale din surse alternative în istoria Republicii Moldova.

La licitaţia anunţată, Energocom a primit şapte oferte. Achiziţia de probă vine să testeze capacitatea de importare a gazelor din surse alternative şi vine să echilibreze presiunea joasă în sistemul aprovizionării cu gaze naturale, conform comunicatului, transmite Agerpres.

Guvernul Republicii Moldova se află în negocieri cu Federaţia Rusă şi compania rusă de gaze Gazprom pentru semnarea unui acord de livrare de gaze naturale pe termen lung, menţionează acelaşi document.

În condiţiile scăderii presiunii din reţeaua naţională de distribuţie, achiziţionarea din surse alternative permite menţinerea livrării de gaze naturale către consumatori, potrivit textului citat.

Tariful achitat de cetăţenii moldoveni pentru gazele naturale rămâne neschimbat, subliniază executivul de la Chişinău.

Situație tensionată în Republica Moldova

Energocom este principalul furnizor de electricitate din ţara vecină. Compania a anunţat o serie de licitaţii pentru cumpărarea de gaze care vor fi furnizate la graniţa cu Republica Moldova pe la Alekseevka, din Ucraina, sau Ungheni, din România.

“Achiziția de gaze naturale pentru Republica Moldova se realizează datorită unei situații excepționale. În urma Comisiei Naționale de Urgență din 13 octombrie 2021, a fost anunțată starea de pregătire pentru sectorul gazelor naturale.

Energocom, o companie 100% de stat, se pregăteşte să achiziţioneze gaze naturale, care vor fi furnizate la graniţa cu Republica Moldova din Ucraina şi/sau din România”, transmite compania moldoveană de stat, potrivit agenţiei de presă Interfax.

Condiţiile puse furnizorilor de gaze

Energocom pune drept condiţie furnizorilor care vor să livreze gaze naturale către Republica Moldova să aibă un istoric dovedit de activitate de încredere și profesională (licență pentru furnizarea de gaze în cel puțin o țară din UE/Comunitatea Energiei și peste 0,3 miliarde de metri cubi de comerț cu gaze în 2020).

Agenția Proprietății de Stat a Moldovei, acționar unic al Energocom, va trimite o scrisoare de confirmare furnizorilor selectați că plățile vor fi efectuate în timp util, ca urmare a situaţiei de urgenţă ce există în Republica Moldova

Situaţia de criză a apărut după ce contractul Republicii Moldova cu Gazprom pentru gaze a expirat la sfârşitul lunii septembrie şi cele două părţi nu au reuşit să se pună de acord deocamdată asupra preţului şi a altor detalii pentru un nou contract. Deficitul de gaze a determinat Republica Moldova să instituie starea de urgenţă în sectorul energetic.

Compania rusă de gaze a declarat că va suspenda exporturile în Republica Moldova dacă nu primeşte plata pentru livrările anterioare şi nu este semnat niciun contract pentru luna decembrie, a relatat, sâmbătă, agenţia de presă Interfax.