Christine Lagarde, noul preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE), intenţionează să revizuiască politica monetară în zona euro, deoarece regiunea se confruntă cu dificultăţi, în special în urma sporirii concurenţei pe plan global şi a încetinirii creşterii economice, transmite agenţia DPA.

În primul discurs important după preluarea mandatului, la începutul lunii, Lagarde a declarat că zona euro are nevoie „de o nouă modificare a politicii europene”. O componentă cheie a noii tendinţe este politica monetară, „care în viitorul apropiat va trece printr-o revizuire strategică”, a afirmat oficialul BCE.

Totuşi, Lagarde a dat asigurări că „o economie internă mai solidă se bazează pe investiţii de afaceri mai ridicate, şi pentru aceasta este la fel de importantă creşterea productivităţii”. Dar, a avertizat şeful BCE, „în zona euro investiţiile publice rămân sub nivelul de dinaintea crizei. Şi apar noi necesităţi de investiţii”.

De asemenea, Christine Lagarde a respins criticile la adresa politicii monetare relaxate a predecesorului ei, Mario Draghi, notează Agerpres.

„Politica monetară a BCE a reprezentat motorul creşterii cererii interne în timpul redresării, iar acest punct de vedere rămâne în vigoare”, a declarat preşedintele BCE, avertizând asupra riscurilor cu care se confruntă zona euro din cauza escaladării tensiunilor comerciale dintre SUA şi China, precum şi de incertitudinile legate de Brexit.

La precedenta şedinţă de politică monetară, care a avut loc în data de 12 septembrie, BCE a redus dobânda la depozitele overnight până la minus 0,5%, de la minus 0,4%, şi, de asemenea, a anunţat o nouă rundă de achiziţii de obligaţiuni, în valoare de 20 de miliarde de euro pe lună, începând de la 1 noiembrie.