Uniunea Europeană a pus gând rău mașinilor tradiționale. Noile ținte privind emisiile de dioxid carbon reorientează marii producători către zona automobilelor electrice. În caz contrar ei riscă amenzi uriașe.

Grupurile auto Volkswagen şi Fiat Chrysler (FCA) s-ar putea confrunta cu amenzi imense, dacă nu vor reuşi să îndeplinească ţintele UE privind emisiile stabilite pentru 2021, se arată într-un raport al firmei de consultanţă AlixPartners.

Studiul arată cât de dificil este pentru producătorii auto să îndeplinească reglementările europene care prevăd reducerea emisiilor automobilelor pentru pasageri la 95 de grame de CO2 per kilometru până în 2021, potrivit Agerpres.
AlixPartners estimează mărimea potenţialelor amenzi pe baza nivelului emisiilor raportate de producătorii auto la finalul lui 2017. De atunci, majoritatea şi-au redus emisiile de CO2 prin vânzări mai ridicate de vehicule electrice şi hibride.
Volkswagen a anunţat că intenţionează să îndeplinească reglementările din Europa, în timp ce Fiat Chrysler susţine că va apela la cea mai ieftină opţiune pentru respectarea acestor reglementări, o măsură care ar putea include plata amenzilor.
Volvo şi Toyota sunt singurii mari producători auto care nu se vor confrunta cu amenzi şi ar putea vinde surplusul lor de credite de emisii de CO2 altor grupuri auto, arată studiul AlixPartners.
Conform acestuia, cea mai mare amendă se va aplica grupului german Volkswagen deoarece are cea mai mare cotă de piaţă din Europa. Pentru a îndeplini normele UE, VW vrea să lanseze producţia de masă a vehiculelor electrice în 2020.