Marcel Ciolacu a venit cu vestea cea mare pentru românii stabiliți în Spania. Ce a anunțat premierul

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat duminică, în cadrul ceremoniei dedicate Zilei românilor de pretutindeni, că românii care locuiesc în Spania vor avea posibilitatea de a accesa locuri de muncă mai bine plătite, fără a fi nevoiți să renunțe la cetățenia română.

„Sunt conștient că mulți dintre dumneavoastră sunteți deciși să rămâneți definitiv peste hotare. Și, de aceea, în toate întâlnirile pe care le-am avut cu liderii europeni, de aproape un an de când sunt prim-ministru, am încercat să obțin ceva pentru românii din afara granițelor. M-am întâlnit cu Pedro Sanchez, premierul Spaniei, și pot să vă spun că va veni în iulie la București pentru a semna acordul prin care românii stabiliți în Spania vor putea avea dublă cetățenie.

Este un semn de respect pe care prietenul meu Pedro Sanchez, după aproape doi ani de când construim acest lucru, îl aduce celei de-a doua comunități ca mărime din Spania. Doar Franța și Portugalia mai au astfel de acorduri cu Spania! Și mă bucur că românii vor avea acces la locuri de muncă mai bine plătite, fără să fie nevoiți să mai renunțe la cetățenie română”, a declarat Ciolacu.

Orice român plecat e un eșec pentru România

Șeful Executivului a subliniat că fiecare migrație permanentă a unui român peste hotare este considerată un eșec pentru țară, nu un motiv de sărbătoare. Mai mult, el a afirmat fără ezitare că acesta este principalul eșec al clasei politice românești de la Revoluție încoace.

Premierul a evidențiat că, pe lângă inițiativele necesare pe care trebuie să le întreprindă România pentru a sprijini diaspora, este o obligație a Guvernului să îi încurajeze pe români să nu mai plece în căutarea unui trai mai bun în afara granițelor țării.

Marcel Ciolacu
SURSA FOTO: Dreamstime

„Nu există formule magice! Singura cale pentru a ne ține copiii în țară este să continuăm să creștem salariile, să îmbunătățim serviciile publice, să dezvoltăm infrastructura. Pe scurt, să creștem nivelul de trai! Astfel, până la sfârșitul acestui an, românii vor putea circula pe aproximativ jumătate din Autostrada Moldovei, regiunea istorică din care au plecat la muncă în străinătate cei mai mulți români.

Și am dat doar un exemplu. Vreau să rezolvăm odată pentru totdeauna problema autostrăzilor din România! Iar fiecare zonă a țării să se dezvolte unitar, să atragă învestiții și să creeze locuri de muncă bine plătite! Iar regiunile istorice să fie interconectate”, a arătat Ciolacu.

Ciolacu a menționat că pentru prima dată de la Revoluție, au fost alocate sume imense, de ordinul miliardelor de euro, pentru educație și sănătate. De asemenea, a subliniat că dezvoltarea serviciilor medicale și de învățământ, la fel ca și infrastructura, se realizează uniform în toate zonele țării. Argumentul său a fost că, oferind condiții similare cu cele din străinătate, românii nu vor mai fi tentați să plece, iar cei care doresc să se întoarcă vor avea un motiv în plus să o facă.

În ceea ce privește planul economic, a afirmat că s-a schimbat perspectiva, începând să se producă mai mult și mai bine în țară. A menționat că au fost puse primele pietre în procesul de reindustrializare a României, exemplificând cu revitalizarea unor titani ai industriei grele românești precum Oțelul Roșu și UCM Reșița. A subliniat că acest proces va aduce și revitalizarea zonelor de unde mulți români au plecat.