Mai precis, este vorba despre livrarea componentelor pentru rețeaua 5G a Germaniei. Surse guvernamentale declară pentru presa din Germania că executivul de la Berlin ar fi decis ca producătorul chinez de echipamente mobile Huawei să livreze componente pentru rețeaua mobilă 5G a Republicii Federale. Abandonarea clauzelor inițiale mai restrictive s-a făcut în urma intervenției cancelarului Angela Merkel.

”Guvernul federal nu va exclude compania chineză Huawei de la dezvoltarea rețelei 5G a Germaniei, reiese din catalogul de standarde de securitate la care lucrează momentan Agenția Federală pentru Rețele și care urmează să fie prezentat în cursul acestei săptămâni. Potrivit presei germane, din actualul document a fost eliminată o clauză care a existat în draftul inițial ce ar fi putut bloca accesul Huawei, cel mai mare distribuitor de echipamente mobile din lume, la noua rețea mobilă ultrarapidă a Germaniei.”, a declarat corespondentul de la Bonn, Vlad Drăghicescu.

”Pe fondul conflictului comercial sino-american, dar și a îngrijorărilor cauzate de acuzațiile de spionaj la adresa gigantului tehnologic din China, pe care le formulează aliați occidentali, ideea dezvoltării rețelelor 5G pe platformă tehnologică Huawei este întâmpinată cu rezerve. În vreme ce Statele Unite și unele țări europene solicită excluderea companiei asiatice, Guvernul federal a avut de la bun început o abordare mai moderată. Berlinul a propus ca echipamentele să fie deschise și certificate de Agenția Federală pentru Securitatea Informației. În martie, Agenția pentru Rețele a prezentat o propunere de standarde de securitate ,care trebuie îndeplinite de furnizorii de echipamente 5G. Documentul conținea inclusiv clauza potrivit căreia dezvoltarea infrastructurilor critice nu se poate face decât cu sisteme ale unor distribuitori demni de încredere.”, a mai spus acesta.

”Se pare că această cerință, despre care unii observatori afirmă că ar fi putut bloca accesul chinezilor la rețeaua germană 5G, nu se regăsește și în varianta actuală a dispozițiilor în materie de securitate, elaborate de Agenția pentru Rețele. Potrivit cotidianului german „Handelsblatt”, care citează surse guvernamentale, în prezentul document se precizează doar că distribuitorul de echipamente trebuie să dea asigurări autorităților germane că este de bună-credință. Ziarul cu profil economic mai scrie că îndeosebi intervenția cancelariei federale ar fi prevenit reglementări mai aspre. Conform surselor citate, cancelarul Angela Merkel s-ar teme că relațiile germano-chineze se vor degrada, dacă Guvernul ar hotărî eliminarea Huawei din proiectul 5G. Un purtător de cuvânt al executivului de la Berlin a subliniat, astăzi, importanța securității în dezvoltarea tehnologiilor mobile. El a precizat însă că abordarea Guvernului german rămâne în principiu nemodificată, în sensul în care nicio companie nu este exclusă din start.”, a conchis corespondentul.